1r trimestre de l’embaràs

El primer trimestre de l’embaràs són els primers tres mesos després de la concepció. Durant aquest període de temps es formen alguns òrgans com el cervell, de manera que en aquest moment el fetus és més susceptible a danys per toxines, drogues i infeccions.

Des de la fecundació fins a les 4 setmanes:

En la setmana 1 d’embaràs tècnicament no hi ha gestació encara, però el cos es prepara per a  això.

A la setmana 2  segueix sense existir encara un embaràs real.

A principis de la setmana 3 d’embaràs (o finals de la setmana 2) es produeix la fecundació.

En la setmana 4 d’embaràs l’embrió té unes dues setmanes (la diferència entre l’edat gestacional i les setmanes d’embaràs existeix perquè les dues primeres setmanes d’embaràs només serveixen per optimitzar el càlcul).

Des de les 4 a les 8 setmanes:

Abans de la quarta setmana, l’embrió encara no té aspecte humà. A les 4 setmanes, l’embrió té la mida d’un gra d’arròs i una forma com de rèptil. A les 6 setmanes, se li poden veure els ulls tancats, la columna vertebral i un cor que batega. A la 7a setmana, l’embrió ha crescut unes 10.000 vegades més que l’òvul fecundat. La mare presenta la primera falta de menstruació i pot notar alguns símptomes: cansament, marejos, vòmits i nàusees matinals.

De les 8 a les 12 setmanes:

Tots els òrgans fetals ja estan pràcticament formats i comencen a funcionar.  Els ulls, el nas i la boca són al seu lloc definitiu. A les 9 setmanes, els braços i les cames ja tenen les tres parts corresponents: mans, avantbraç i braç, peu, cama i cuixa. Apareixen els dits, però encara no gaire ben diferenciats. És el moment adequat per al primer examen ecogràfic.