Entrevista a Xavi Puig

Quan en Xavi Puig, vicepresident i responsable científic de l’Agrupació astronòmica de Sabadell, ha acabat d’ensenyar-nos el cúmul a través del telescopi, li hem demanat de fer-li una entrevista i ell encantat hi ha accedit. Aquí deixem l’entrevista per escrit:

– Quines activitats es fan a l’observatori?

Bàsicament de divulgació, cursos d’astronomia, observació per al públic, associacions també de recerca (al ser sistemes de grups de treball, vénen i observen i llavors fan els estudis de les dades determinades.

– I vénen adolescents aquí?

sí, hi ha un grup de joves que es troben cada setmana o quasi cada setmana i fan activitats en grup…i també vénen per aprendre astronomia. Cadascú es proposa un tema i el presenta i fan activitats, surten a fer observacions amb el telescopi, etc.

– I vénen sempre aficionats a l’astronomia o també ve altre gent?

La gent que ve aquí a observar… a fer observacions pel públic són gent que tenen curiositat per l’astronomia. Igual no són aficionats, però si que volen venir a veure pel telescopi un astre concret. Però els socis que tenim si que són tots aficionats a l’astronomia, per això es diu associació astronòmica. Però hi ha tot tipus, no només són gent científica. També hi ha gent que és metge o secretaria o de tot tipus de gent.

– Quan parleu dels astres o de l’astronomia en general mencioneu la relació que tenen amb la mitologia?

En qüestió de constel·lacions sí. De fet hi ha un curs que tracta de les constel·lacions, que es fa en un cap de setmana, i s’expliquen les constel·lacions del cel d’aquella època de l’any i es parla de la relació que tenen amb la mitologia, la figura que representen, tot aquest tema mitològic; més aviat grec.

-Creieu que la gent sap prou sobre l’astronomia o es tindria que ensenyar més a les escoles?

Hi ha… de fet hi ha de tot. Hi ha gent que sap una miqueta sobre astronomia perquè és interessant, però a l’escola ho expliquen molt poquet. Antigament s’explicava molt més d’astronomia que no pas ara a la Eso i totes aquestes.

– Quins són els passos per observar un astre?

Primer pas és saber si tens l’equipament adequat per observar-lo. Si és molt feble, ha de tenir un telescopi prou potent per poder observar. També has de preparar l’observació en el sentit de saber quan es veurà aquest astre, quan surt per l’horitzó, quan es pon, quan estarà a la màxima altura. També has de preparar on està en el cel per buscar-lo i trobar-lo. I si tens un telescopi equipat amb ordinador de control és molt fàcil, però si no, no. si tens un telescopi amb ordinador de control, que és el més habitual en els aficionats, has de saber on trobar-lo.

– Quan mira al cel, vostè hi veu les constel·lacions? o li costa d’imaginar-les?

Les constel·lacions les veig, el que hem costa d’imaginar són les figures mitològiques que representen. Per exemple, l’Òssa Major un veu més aviat una cassola; de fet hi ha cultures o països occidentals que anomenen constel·lacions amb noms propis d’aquell país. A Estats Units passa bastant, per exemple.

– Per què creu que els astres reben noms mitològics?

Bueno, de fet antigament, els grecs i les cultures d’orient proper i orient llunyà, les seves deitats eren éssers celestials, llavors de tant explicar la religió que tenien amb aquests éssers mitològics en el cel. De fet, el Sol per als grecs el portava un déu, el déu Apol·lo per exemple. Es pensaven que era el déu que portava cada matí, el feia sortir per l’est i feia voltes per l’oest i l’arrossegava tot el dia. Representaven deitats del cel.

– Per què és tant important l’observatori d’Àger?

Nosaltres tenim un observatori relativament petit amb un telescopi similar al que tenim aquí a Sabadell. Igual d’ample, té la mateixa obertura, però és una mica més potent perquè té el sistema òptic de miralls. Àger és una ubicació important, perquè té un cel molt fosc i està a prop de les ciutats importants com la de Lleida, Barcelona, Tarragona…És fàcil accedir-hi, no està excessivament lluny i a més d’estar a prop d’aquestes ciutats està ben comunicat per carretera. No estas al mig dels pirineus a 3000 metres, estas a menys, tampoc estas al mig del desert, aquest és fàcil d’arribar-hi. I la agrupació astronòmica de Sabadell doncs està fent servir aquest observatori, de fet ja el té en marxa i és important perquè a més de que té un cel molt fosc, permet fer un tipus d’observacions que no es poden fer aquí a Sabadell.

– I per últim que és el que més li agrada de l’univers?

A mi m’agrada molt, el que són el tema de les estrelles. Jo vaig estudiar astrofísica i la part de la mort de les estrelles em sembla molt interessant. Com formen nebuloses o com formen supernoves o forats negres.

D’acord, doncs moltes gràcies

De res

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *