Text de Suetoni

Aquest text pertant al llibre I “Vides dels dotze Cèsars“, de Suetoni.

” Conuersus hinc ad ordinandum rei publicae statum fastos correxit iam pridem uitio pontificum per intercalandi licentiam adeo turbatos, ut neque messium feriae aestate neque uindemiarum autumno competerent; annumque ad cursum solis accommodauit, ut trecentorum sexaginta quinque dierum esset et intercalario mense sublato unus dies quarto quoque anno intercalaretur. Quo autem magis in posterum ex Kalendis Ianuariis nouis temporum ratio congrueret, inter Nouembrem ac Decembrem mensem interiecit duos alios; fuitque is annus, quo haec constituebantur, quindecim mensium cum intercalario, qui ex consuetudine in eum annum inciderat.”
Text traduït per M. Bassols (1966):

“Després Cèsar, dedicant-se ja a organitzar l’Estat, reformà el calendari, tant alterat des de temps llunyans per l’abús dels pontífexs d’intercalar-hi dies, que ni les festes de la sega coincidien amb l’estiu ni les de la verema amb la tardor; acomodà, doncs, l’any el curs del sol, de guisa que tingués tres-cents seixanta-cinc dies; suprimí el més intercalar i hi afegí solament un dia cada quatre anys. Però, perquè en l’esdevenidor, a partir de les calendes del gener següent, el registre de les dates fos congruent, entre els mesos de novembre i desembre hi va posar dos mesos nous; així, l’any en què es produí aquesta reforma tingué quinze mesos, comptant-hi l’intercalar, que, segons l’usatge, s’esqueia aquell any.”

El text literari esmentat anteriorment ens parla de la reorganització del calendari julià.

Il·lustració de Suetoni, del llibre Les cròniques de Nuremberg

Aquest article s'ha publicat dins de Calendari, General i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *