Text de Tit Livi

Aquest text pertany al llibre I “Ab urbe condita” de Tit Livi.

“Atque omnium primum ad cursus lunae in duodecim menses discribit annum; quem quia tricenos dies singulis mensibus luna non explet desuntque sex dies solido anno qui solstitiali circumagitur orbe, intercalariis mensibus interponendis ita dispensavit, ut vicesimo anno ad metam eandem solis unde orsi essent, plenis omnium annorum spatiis dies congruerent.” I, 19, 6.1
Text traduït per Bàrbara Matas i Bellés:

“Una de les primeres coses que va fer va ser distribuir l’any en dotze mesos seguint el curs de la lluna. Com que la lluna no completa trenta dies cada mes, i manquen onze dies per a un any sencer, segons el cercle del sol, va intercalar mesos suplementaris. Els va ordenar de tal forma que cada vint anys els dies coincidissin amb el mateix punt del cercle del sol en el qual havien començat, després de completar la duració de tots els anys.”

El text literari esmentat anteriorment ens explica la redistribució de l’any en dotze mesos, segons el recorregut de la lluna.

Retrat de Tit Livi

Aquest article s'ha publicat dins de Calendari, General i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *