La constel·lació de Peixos segons Eratòstenes

Aquest text correspon al llibre de Catasterismes, d’Eratòstenes.

…τούτων δὲ ἑκάτερος κεῖται ἐν ἑκατέρῳ μέρει διαλλάσσων· ὁ μὲν γὰρ βόρειος, ὁ δὲ νότιος καλεῖται· ἔχουσι δὲ σύνδεσμον ἕως τοῦ ἐμπροσθίου ποδὸς τοῦ Κριοῦ. Ἔχουσι δ’ ἀστέρας ὁ μὲν βόρειος ιβ, ὁ δὲ νότιος ιε· τὸ δὲ λῖνον αὐτῶν ᾧ συνέχονται ἔχει ἀστέρας ἐπὶ τοῦ βορείου γ, ἐπὶ τοῦ νοτίου γ, πρὸς ἀνατολὰς γ, ἐπὶ τοῦ συνδέσμου γ· τοὺς πάντας ιβ· οἱ πάντες τῶν δύο ᾿Ιχθύων καὶ τοῦ συνδέσμου ἀστέρες λθ.”

Text traduït per Jordi Pàmies i Massana:

…Cada un està en un hemisferi diferent, perquè l’un s’anomena boreal i l’altre austral. I tenen un lligam entre ells fins a la pota del davant d’Àries. El Peix boreal té dotze estrelles, i l’austral quinze. El Nus amb què es tenen units té tres estrelles a la part nord, tres al sud, tres a la banda de llevant i tres a l’enllaç. El total dels dos peixos i del Nus és de trenta-nou estrelles.”

pisces_hev2.jpg

Representació de la constel·lació de Peixos

 El text literari que hem esmentat anteriorment ens parla sobre la constel·lació de Peixos i de la seva disposició en el cel.

Aquest article s'ha publicat dins de Catasterismes, Constel·lacions, Eratòstenes, General, Grec i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *