La constel·lació dels bessons segons Eratòstenes

Aquest text correspon al llibre de Catasterismes, d’Eratòstenes.

μνήμην δὲ αὐτῶν Ζεὺς θέσθαι βουλόμενος τῆς κοινότητος, Διδύμους ὀνομάσας εἰς τὸ αὐτὸ ἀμφοτέρους ἔστησεν ἐν τοῖς ἄστροις.

῎Εχουσι δὲ ἀστέρας ὁ μὲν ἐποχούμενος τοῦ Καρκίνου <ἐπὶ> τῆς κεφαλῆς <α λαμπρόν, ἐπ’ ὤμου ἑκατέρου α λαμπρόν, ἐπὶ δεξιοῦ ἀγκῶνος α, ἐπὶ δεξιᾶς χειρὸς α, ἐφ’> ἑκατέρῳ γόνατι α, <ἐφ’ ἑκατέρῳ ποδὶ α, τοὺς πάντας θ>· ὁ δ’ ἐχόμενος ἔχει ἐπὶ τῆς κεφαλῆς α λαμπρόν, <ἐπ’> ἀριστερῷ ὤμῳ λαμπρὸν α, ἐπὶ μαστῷ ἑκατέρῳ α, <ἐπ’> ἀριστεροῦ ἀγκῶνος α, <ἐπ’> ἄκρας χειρὸς α, <ἐπ’> ἀριστερῷ γόνατι α, <ἐφ’> ἑκατέρῳ ποδὶ α, ὑπὸ τὸν ἀριστερὸν πόδα α, ὃς καλεῖται Πρόπους· <τοὺς πάντας ι>.”

Text traduït per Jordi Pàmies i Massana:

“…Quan Zeus volgué establir record del seu lligam, els anomenà bessons i els va posar tots dos en el mateix lloc, entre les estrelles. El que es mou a la vora del Cranc té una estrella brillant al cap; <una de brillant a cada espatlla;> una a cada genoll. <en total cinc> El que ve a continuació té una estrella brillant al cap; una de brillant a l’espatlla esquerra; una a cada pit; una al colze equerre; una a la punta de la mà; una al genoll esquerre; una a cada peu; una sota el peu esquerre, que s’anomena Pròpode. <En total deu.>”

didymoi.jpg

Representació de la constel·lació de Bessons

El text literari que hem esmentat anteriorment ens parla sobre la constel·lació dels Bessons i de la seva disposició en el cel.

Aquest article s'ha publicat dins de Catasterismes, Constel·lacions, Eratòstenes, General, Grec i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *