Galàxies

Les galàxies són acumulacions enormes d’estrelles, gasos i pols. A l’Univers hi ha centenars de milers de milions. La paraula galàxia ve del grec “Γαλαξίες”  que vol dir “lacti, de llet”, que era un adjectiu que utilitzaven els grecs per referir-se a la Via Làctia.

Cada galàxia pot estar formada per centenars de milers de milions d’estrelles i altres astres. Al centre de les galàxies és on es concentren més estrelles. Hi ha galàxies enormes com Andròmeda, o petites com la seva veïna M32. N’hi ha en forma de globus, de lent, planes, el·líptiques, espirals (com la nostra) o formes irregulars. Les galàxies s’agrupen formant “cúmuls de galàxies”. La galàxia gran més propera és Andròmeda. Les primeres galàxies es van començar a formar 1.000 milions d’anys després del Big Bang. Les estrelles que les formen tenen un naixement, una vida i una mort. El Sol, per exemple, és un estel formada per elements d’estrelles anteriors mortes. Les galàxies més properes a la Via Làctia són les que pertanyen a l’anomenat Grup Local. Es veuen fàcilment amb un telescopi d’aficionat. Algunes, com Andròmeda i els Núvols de Magallanes, poden observar fins i tot a simple vista.

Molts nuclis de galàxies emeten una forta radiació, cosa que indica la probable presència d’un forat negre. Gairebé totes les galàxies tenen un forat negre en el seu centre. Mentre el forat negre està actiu, atrapa i engoleix tota la matèria que l’envolta, com un remolí. Quan ja no té capacitat per engollir més, la matèria continua girant al seu voltant, però ja no cau dins. Les galàxies el forat negre encara està actiu es diuen galàxies actives. La Via Làctia havia sigut una galàxia activa. Els moviments de les galàxies provoquen, de vegades, xocs violents. Però, en general, les galàxies s’allunyen les unes de les altres. Les galàxies presenten una gran varietat de formes. El 1930 Hubble va classificar les galàxies en el·líptiques, espirals i irregulars, sent les dues primeres les més freqüents.

Galàxies el·líptiques

Algunes galàxies tenen un perfil globular complet amb un nucli brillant. Aquestes galàxies, anomenades el·líptiques, contenen una gran població d’estrelles velles, normalment poc gas i pols, i algunes estrelles de nova formació. Les galàxies el·íptiques tenen gran varietat de mides, des gegants a nanes.

Galàxies espirals

Les galàxies espirals són discos aplatats que contenen no només algunes estrelles velles sinó també una gran població d’estrelles joves, bastant gas i pols, i núvols moleculars que són el lloc de naixement de les estrelles. Generalment, un halo de febles estrelles velles envolta el disc.Les galàxies espirals es designen amb la lletra S. La Via Làctia n’és un exemple.

Galàxies irregulars

Les galàxies irregulars es simbolitzen amb la lletra I o IR, encara que solen ser nanes o poc comuns. S’engloben en aquest grup aquelles galàxies que no tenen estructura i simetria ben definides. Es classifiquen en irregulars de tipus 1, que contenen gran quantitat d’estrelles joves i matèria interestel·lar, i galàxies irregulars de tipus 2, menys freqüents i el contingut més difícil d’identificar.

Galàxia Andròmeda

Mesurada amb gran precisió la distància a una galàxia veïna

El 6 de març de 2013 es va saber que El Gran Núvol de Magallanes, una galàxia nana veïna de la Via Làctia i visible en el cel de l’hemisferi Sud, estava a una distància de la Terra de 162.902 anys llum, segons van determinar amb precisió uns astrònoms. Ells han aconseguit així reduir la incertesa en el valor d’aquesta distància fins a un 2,2%, mentre que fins ara estava entre el 5% i 10%. La mesura de les distàncies en l’univers és sempre una tasca difícil i la millora de la precisió en el cas del Gran Núvol de Magallanes és important en si mateixa. Les distàncies a què estan els cossos celestes són crucials en l’astronomia. Permeten als astrònoms comprendre l’estructura de l’univers, des de l’organització del Sistema Solar al reconeixement que les galàxies estan més enllà de la Via Làctia. Les distàncies es dedueixen mitjançant una escala, de manera que, amb les mesures corresponents als cossos més pròxims, es determinen les dels llunyans.

Fotografia de el Gran Núvol de Magallanes

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Galàxies

  1. Retroenllaç: Univers | El cel dels mites

  2. Retroenllaç: Univers | El cel dels mites

  3. Retroenllaç: Kosmonaut de Oomph! | El cel dels mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *