Cúmul Estelar

Un cúmul d’estrelles, és un grup d’estrelles relacionades que es mantenen juntes per efecte de la gravetat. La paraula cúmul estelar, ve del llatí cumulus stellarum.

Els cúmuls d’estrelles es classifiquen en dos grups: cúmuls oberts, que no tenen forma definida, i cúmuls globulars, que són esfèrics o quasi esfèrics. Els oberts estan formats per uns centenars estrelles joves, mentre que els cúmuls globulars contenen més de mil vegades aquesta quantitat, i generalment són estrelles molt velles. Els cúmuls globulars formen un halo al voltant de la nostra galàxia, la Via Làctia, mentre que els oberts se situen en els braços de l’espiral. Els cúmuls oberts són molt més nombrosos que els globulars: es coneixen uns 1.000 en la nostra galàxia mentre que només hi ha 140 globulars.

Cúmul estelar R136

Cúmuls oberts

Els dos cúmuls oberts més coneguts són les Plèiades i les Híades, tots dos observables a simple vista, a la constel·lació Taure. El cúmul de les Híades es troba a uns 150 anys llum de la Terra i té un diàmetre d’uns 15 anys llum. El cúmul de les Plèiades té un diàmetre similar, però està a uns 400 anys llum, per la qual cosa es veu més petit. Els cúmuls oberts es formen a partir de núvols de gas i pols en els braços d’una galàxia espiral. Les regions més denses es contrauen sota la seva pròpia gravetat, donant lloc a estrelles individuals.

Cúmul obert de les Híades

Cúmuls globulars

Els dos cúmuls globulars més brillants són Omega Centauri i 47 Tucanae, tots dos observables a simple vista des de l’hemisferi austral. El cúmul globular més destacable de l’hemisferi boreal és M13, a la constel·lació Hèrcules, també observable a simple vista. En els cúmuls globulars, la concentració d’estrelles a la part central pot ser 100.000 vegades més gran que a la regió de l’espai ocupada per nosaltres, i des de la perspectiva terrestre pot semblar que les estrelles es fusionen entre si. Els cúmuls globulars contenen algunes de les estrelles més velles de la Via Làctia, amb edats de 10.000 milions d’anys, el doble que el Sol. Els cúmuls globulars es van formar quan la immensa núvol de pols i gas que va donar lloc a la nostra galàxia s’estava col·lapsant. Com el Sol està a la zona exterior de la galàxia, la majoria dels cúmuls es troba en una meitat del cel cap al centre de la galàxia.

Cúmul globular M80

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *