L’asteroide Ceres

Ceres és l’asteroide més gran del sistema solar, orbita a 413 milions de quilòmetres del Sol. Ceres va ser descobert en 1801 per Giusepe Piazzi, un monjo i astrònom fundador de l’Observatori Astronòmic de Palerm. L’asteroide Ceres va ser descobert usant la Llei de Titius-Bode, la qual pot predir la posició dels planetes basant-se en una equació matemàtica segons la seva distància amb el Sol. L’asteroide Ceres és, amb gran diferència, l’asteroide més gran i massiu del cinturó que es troba entre Mart i Júpiter. Té aproximadament la mida de Texas o el que és el mateix 975 quilòmetres per 909 quilòmetres.  Es creu que Ceres conté gel.

Imatge de Ceres

El mite de Ceres:

Ceres, en la mitologia romana, era la deessa de l’agricultura, les collites i la fecunditat. El seu equivalent en la mitologia grega era Demèter.  Ceres era filla de Saturn i d’Ops, germana de Júpiter i mare de Prosèrpina. Va ensenyar els homes l’art de conrear la terra, de sembrar, recollir el blat i elaborar pa, la qual cosa va fer que fos considerada deessa de l’agricultura. El seu germà Júpiter, enamorat de la seva bellesa, va engendrar amb ella Prosèrpina, la Persèfone de la mitologia grega. També Neptú es va enamorar d’ella, i per escapar d’aquest Ceres es va transformar en euga, però el déu es va adonar i es va transformar al seu torn en cavall, essent Ceres la mare del cavall Arió. Ceres era també la patrona d’Enna (Sicília). Segons la llegenda, va pregar a Júpiter que Sicília fos ubicada als cels. El resultat, a causa que l’illa té forma triangular, va ser la constel·lació del Triangle.

Font de Ceres a Aranjuez

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General, Mitologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’asteroide Ceres

  1. Retroenllaç: Què són els asteroides? | El cel dels mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *