Asteroides troians

Es denomina troians a un grup de asteroides que es mouen en l’òrbita de Júpiter. Estan situats en els dos punts de Lagrange triangulars a 60 graus per davant i per darrere de Júpiter. El seu nom és en honor dels herois de les guerres troianes. Els situats en el punt L4, que precedeixen a Júpiter, van rebre els noms dels guerrers grecs, i d’aquí que se’ls coneguen com els “grecs”, tot i que en aquest grup hi h l’asteroide Hèctor, hi  mentre que els que segueixen a Júpiter, punt L5, van rebre noms dels defensors de la ciutat de Troia, i familiarment se’ls designa com els “troians”, tot i que hi ha l’asteroide Pàtrocle.

Els troians no es comporten com un núvol d’objectes amuntegats en els seus punts de libració, a manera de núvol, sinó que mostren òrbites allargades en forma de “gota”. El major asteroide troià conegut és  Hèctor. Recentment s’ha descobert un asteroide troià associat a la Terra. Es creu ara que E. E. Barnard va fer la primera observació d’un asteroide troià, el 1904.

Imatge de l’asteroide Troià Hèctor

El mite dels troians:

Els troians eren els habitants de Troia, una ciutat fortificada, molt desitjada pels  grecs. La Guerra de Troia va ser, d’acord amb la llegenda, una guerra dels exèrcits aqueus (és a dir, grecs) contra la ciutat de Troia a l’Àsia Menor, seguint el rapte (o seducció) d’Helèna d’Esparta per part de Paris de Troia Durant el seu regnat, els grecs van envair i conquerir Troia, que era aliada als licis i a les amazones. L’Odissea diu que els assetjadors van construir un cavall de fusta (el cavall de Troia) buit dins del qual es van amagar i quant els troians se’l van emportar a la ciutat, en van sortir per obrir les portes.

Quadre “Troia en flames” de J. G. Trautmann

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Asteroides troians

  1. Retroenllaç: Què són els asteroides? | El cel dels mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *