L’asteroide Odisseu

Odisseu és l’asteroide número 1143. Va ser descobert per l’astrònom Karl Wilhelm Reinmuth des de l’Observatori de Heidelberg-Königstuhl (Alemanya), l’any 1930.Pertany al grup dels asteroides troians i orbita al voltant del Sol a la mateixa distància que Júpiter.

El mite d’Odisseu:

Odisseu (Ulisses, en llatí), rei d’Ítaca, és fill de Leartes i Anticlea. La intervenció d’aquest heroi en la Guerra de Troia va ser decisiva ja que va ser seva, la idea del Cavall de Troia. Immediatament després de la partida de Troia, Odisseu arriba a Tràcia, la ciutat dels cícons, i encara que aconsegueix saquejar, perd setanta-dos dels seus companys en un sorprenent atac. Arriben en primer terme el país dels Cíclops on el monstre Polifem tanca a Odisseu amb dotze dels seus companys en una caverna. Quan ja havia devorat a sis grecs, Odisseu aconsegueix emborratxar al monstre i li treu el seu únic ull, de manera que aconsegueix escapar amb la resta dels seus companys. A partir de llavors Odisseu és perseguit per la ira de Posidó, déu del mar i pare de Polifem, qui el persegueix amb terribles tempestes durant el seu viatge, mantenint sempre allunyat del seu país.

Odisseu va passant d’illa en illa: a l’illa d’Èol, a l’illa de la maga Circe, a l’illa de Ogígia, on va tenir un fill amb Calipso, etc. Finalment, Odisseu arriba a casa precisament a temps per evitar el desastre que amenaçava a la seva llar. Més d’un centenar de joves de la noblesa d’Ítaca i de les illes veïnes s’havien presentat com pretendents a la mà de la bella Penèlope; havien perseguit a Telèmac, fill d’Odisseu, que ara ja era un home, i derrochaban els béns del absent sobirà. Penèlope, per entretenir els pretendents, havia fixat un termini per decidir-se per algun d’ells. Va prometre llavors que triaria a aquell que triomfés en un concurs de tir d’arc, utilitzant la ballesta d’Odisseu, amb l’esperança que cap dels seus pretendents fos capaç de manejar l’arma. Disfressat per la deessa Atena (en llatí Minerva) de captaire, el dia anterior al concurs arriba Odisseu a la illa. Acudeix de seguida a la cabana del pastor Eumeu, qui el rep hospitalàriament, encara que sense reconèixer-ho.

La mateixa deessa fa que Telèmac, el fill d’Odisseu, es reuneixi amb el seu pare en el mateix lloc i tots dos planegen la venjança contra els pretendents. En una disfressa de captaire es presenta Odisseu a casa, on amb gran domini de si mateix conté la seva ira davant l’arrogància dels pretendents, que el tractaven amb el major menyspreu. Al següent dia es realitza la prova de tir. Cap dels pretendents és capaç de doblegar l’arc i Odisseu davant la sorpresa de tots, realitza la proesa. Ajudat per Telèmac, Eufem i un altre pastor i l’encoratjadora presència d’Atena, travessa amb les seves fletxes els sorpresos pretendents.

Odiseo.gif (200×257)

Quadre “Odisseu” de León Belly en el Museu de l’Hotel Sanderin (França)

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *