L’asteroide Minerva

Minerva és l’asteroide núm. 93 de la sèrie. Fou descobert el  24 d’agost del 1867 per James Craig Watson (1838-1880) a Ann Arbor (EUA). És un asteroide gran del cinturó principal de classe C, de superfície fosca i compost principalment per carboni. Minerva té un diàmetre de 156 quilòmetres i junt amb les seves llunes, de 5 quilòmetres, formen un sistema de tres òrbites al voltant del Sol entre Mart i Júpiter.

marchis_minerva_artist_small.jpgImatge de l’Asteroide Minerva i les seves dos lllunes

Mite de Minerva:

En la mitologia romana Minerva és la deessa de la saviesa, les arts i les tècniques de la guerra. Es correspon amb Atena en la mitologia grega.

Minerva era filla de Júpiter, qui després d’haver devorat a Metis, la Prudència, va sentir un gran mal de cap. Va recórrer a Vulcà, qui li va obrir el cap d’un cop de destral, sorgint d’ella Minerva, armada i en una edat que li va permetre ajudar al seu pare en la Gigantomaquia (guerra contra els Gegants), on es va distingir per la seva valentia. Una de les característiques més famoses de la història de Minerva és el seu desacord amb Neptú per donar el seu nom a la ciutat d’Atenes. Dotze grans déus, triats com àrbitres, van decidir que, qui produís la cosa més útil per a la ciutat li donaria el seu nom. Neptú, d’un cop de trident, va fer que la terra donés un cavall i Minerva va fer créixer un oliver, el que li va donar la victòria.

En la Guerra de Troia, Minerva es va mostrar favorable amb els aqueus després de que Paris la rebutjés al preferir la bellesa de Venus sobre la de Juno i la seva pròpia. Per tal de triomfar en el judici de Paris, li va oferir a aquest el coneixement i la virtut. De vegades condueix a Ulisses en els seus viatges, de vegades es digna ensenyar a les filles de Pandora a l’art de destacar en els treballs que convenen a les dones,etc. En una ocasió es va enfrontar a Aracne per comprovar quina de les dues teixia més ràpid. Per demostrar-ho, Minerva li va proposar una tasca: una tela magnífica. Quan Minerva va veure la superioritat d’Aracne, va ser víctima de tants gelosia que va decidir convertir-la en una aranya. És Minerva qui fa construir la nau dels Argonautes, i qui col·locar en la seva proa la fusta que parla, tallada al bosc de Dodona, la qual dirigia el seu rumb, els informava dels perills i els indicava els mitjans d’evitar-los.

Estàtua de Minerva en el Museu del Louvre

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General, Mitologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *