L’asteroide Juno

Juno fou el tercer asteroide descobert, l’1 de setembre de 1804 per l’astrònom alemany Karl Ludwig Harding. Juno és un dels majors cossos del cinturó d’asteroides, medeix prop de 240 km de diàmetre. És un asteroide de tipus S, el que significa que és altament reflectant i està compost de níquel-ferro barrejat amb silicats de ferro i magnesi. Juno té un cràter de 100 km produït per un impacte antic, el que fa que sembli que li han donat un mossegada a l’asteroide.

Imatges de Juno

Mite de Juno:

En la mitologia romana Juno era una deessa, equivalent a la Hera grega, deessa del matrimoni i reina dels déus. Filla de Saturn i Ops, i germana i esposa de Júpiter, amb qui va tenir dos fills, Mart i Vulcà i una filla, Lucina. Els romans dedicaren el juny al seu honor, per llavors el quart mes de l’any. Forma part de l’anomenada tríada capitolina junt amb el seu marit i Minerva. Juno era la protectora de les dones i l’encarregada de vetllar per la felicitat i la prosperitat domèstiques. Les dones que havien de casar-se la invocaven amb el nom de Pronuba i les que anaven a donar a llum amb el de Lucina, a fi d’assegurar-se un matrimoni feliç o un bon part.

Una altra de les atribucions de Juno era la de defensar l’Estat romà. Segons la tradició, quan Roma era a punt de ser envaïda pels Gals l’any 390 aC, la deessa alertà els habitants de la ciutat a través de les oques sagrades, que començaren a cridar estrepitosament. Per agrair-li aquest favor, els romans alçaren un temple dit de Juno Moneta, és a dir, Juno l’avisadora. Juno, odiava als troians perquè el seu marit l’havia enganyat amb Ganímedes, un príncep troià i l’havia convertit en el coper dels déus. També els odiava pel judici de Paris, un jove troià que va triar a Venus com la més bella en comptes d’ella. És per això, que vol impedir que Enees fon una nova Troia a Itàlia, després de la seva destrucció.

Estàtua de Juno al Museu del Louvre

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General, Mitologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *