Eneas fet asteroide!

Eneas és l’asteroide num. 1172. És un asteroide troià del planeta Júpiter. Va ser descobert el 17 d’octubre de 1930 per Karl Wilhelm Reinmuth des de Heidelberg, Alemanya.

Mite d’Eneas:

Eneas és un heroi de la mitologia romana. La seva mare era Afrodita i el seu pare, Anquises, un príncep troià. Amb el temps es va convertir en el més valerós dels herois troians, després d’Hèctor, va fundar Alba Longa i seria considerat un ancestre de Ròmul i Rem, fundadors de Roma. Eneas va ser criat per uns pastors en la muntanya fins que complerts els cinc anys, el seu pare Anquises el va dur a la ciutat a casa del seu cunyat Alcàtous perquè aquest l’eduqués. Poc abans de la Guerra de Troia va succeir el seu pare, al tron de Dardània. Aleshores es casà amb la princesa troiana Creüsa, amb la qual va tenir un fill, Ascani. Durant el setge de Troia, Aquil·les va saquejar Dardània, aleshores Eneas i la seva família es van refugiar a Troia.

En els combats que van tenir lloc durant la guerra de Troia, es va veure auxiliat i afavorit en diverses ocasions per alguns déus. Quan es va entrar el Cavall de Troia a la ciutat, Eneas va marxar amb els seus homes, malfiant-se del cavall de fusta. Creüsa va morir durant la destrucció de Troia però Afrodita li va dir al seu fill que fugís de la ciutat. Enees va marxar amb el seu pare Anquises, el seu fill Ascani i un grup de troians a Macedònia, d’allí a Sicília fins a arribar a Laurentum a la Península Itàlica. Després va arribar a Pal·lantèum, regió governada per Llatí, el rei dels llatins. Eneas va fer una aliança amb aquest rei i a més es va casar amb Lavínia, la seva filla. Eneas i Lavínia van tenir un fill al qual van anomenar Silvi i que succeiria al seu germanastre Ascani com a rei d’Alba Longa. Turn, que havia estat pretendent de Lavínia, enrabiat va declarar la guerra a Eneas i Llatí. Turn va ser derrotat i per això va buscar l’aliança del rei dels etruscs anomenat Miceni. En la versió de Virgili, Eneas mata Turn.

Quadre “Eneas sortint de Troia” de Federico Barocci a la Galeria Broghese

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *