L’asteroide Baucis

Baucis és un asteroide, el núm. 172 de la sèrie, descobert per Alphonse Borrelly el 5 febrer 1877 des de l’observatori de MarsellaL’asteroide està compost per una barreja de roca i aliatge de ferro i níquel. Té uns 62,4 km de diàmetre.

Mite de Baucis:

Borrelley havia batejat l’asteroide amb el famós mite d’Ovidi de Filemó i Baucis. Filemó era un vell i pobre camperol que vivia a la ciutat de Frígia amb la seva esposa Baucis. Un dia, ZeusHermes, després d’un viatge disfressats de mortals, van arribar a Frígia, on van demanar als seus habitants un lloc per passar la nit; però,  van rebre la negativa de tots ells, tret de Filemó i Baucis que els van permetre entrar a la seva humil cabana. Després de servir menjar i vi als seus convidats, Baucis va notar que malgrat omplir diverses vegades els gots dels visitants, la gerra de vi estava encara plena, del que va deduir que aquells forasters eren en realitat déus. Pensant que l’humil menjar servit no era digne de tals convidats, Filemó va decidir oferir-los l’oca que guardaven a casa. Però quan el camperol es va apropar a l’au, l’animal va córrer cap a la falda de Zeus, qui va assegurar que no era necessari tal sacrifici, doncs havien de marxar. El déu va avisar la parella que tenia intenció de destruir la ciutat i acabar amb tots aquells que els havien negat l’entrada. Els va dir que pugessin al cim d’una muntanya, i que no s’aturessin fins que fossin a dalt. Ja allí, la parella va veure la seva ciutat destruïda per una inundació.

La seva cabana es va salvar, i Filemó i Baucis van poder veure com es transformava en un temple. Quan Zeus els va oferir un desig, el matrimoni va demanar sersacerdots del santuari i estar units per sempre. Van morir quasi a l’hora, i després de la seva mort, Zeus els va convertir en arbres que s’inclinaven un cap a l’altre. Filemó es convertí en roure i Baucis en til·ler.

Quadre “Júpiter i Mercuri amb Filemó i Baucis” d’Andrea Appiani

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *