Diana feta asteroide!

Diana és un asteroide, el número 78. Va ser descobert el 15 març de 1863 per l’astrònom alemany Karl Theodor Robert Luther, des de l’Observatori de Düsseldorf-Bilk. La seva composició és de carboni i molt primitiva. Es calcula el seu diàmetre en uns 116 quilòmetres.

Imatges de l’asteroide Diana

Mite de Diana:

En la mitologia romana, Diana era la deessa verge de la caça, protectora de la naturalesa. La deessa grega equivalent és Àrtemis. Nascuda poc abans que el seu germà bessó Apol·lo a l’illa d’Ortígia, Diana era filla de JúpiterLatona. Sent testimoni dels dolors del part de la seva mare, va concebre tal aversió cap al matrimoni que va demanar i va obtenir del seu pare la gràcia de guardar la seva virginitat, com la seva germana Minerva. Per això aquestes dues deesses van rebre de l’oracle d’Apol·lo el nom de “verges blanques”. El mateix Júpiter la va armar amb arc i fletxes i la va fer reina dels boscos. Li va donar com a comitiva un nombrós grup de belles nimfes que havien de fer vots de castedat, i amb qui es dedicava a la cacera, l’ocupació que més li agradava. Diana era cruel i fins i tot venjativa. No tenia pietat amb aquells que es guanyaven el seu ressentiment.

Va exigir el sacrifici d’Ifigenia, encara que en el moment en què s’anava a fer el sacrifici, va ser substituïda per una cérvola. A instàncies de Latona es va unir a Apol·lo per matar amb les seves fletxes tots els fills de la infeliç Níobe, que havia presumit de la seva més nombrosa prole. Tractava a les seves nimfes amb el mateix rigor, si oblidaven el seu deure: va transformar Calisto en óssa i la va expulsar del seu seguici per haver-se quedat embarassada. També va ser la perdició del pastor Acteó, que la va veure banyant-se nua al costat de les seves nimfes, de manera que Diana el va transformar en cérvol i va fer que els seus propis gossos de caça el devoressin. En una altra ocasió, en un atac de gelosia, va disparar amb les seves fletxes cruelment a Orió.

Estàtua “Diana de Versalles” al Museu del Louvre

 

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *