Paó reial

És una constel·lació de l’hemisferi sud  que limita al nord amb les constel·lacions de Indi i Telescopi, a l’est amb Altar i Ocell del Paradís i al sud amb Octant. La seva estrella més brillant és Alfa Pavonis o Peacock. El seu nom ve del llatí Pavo (en grec Ταώς).

Constel·lació del Paó reial

Representació de la constel·lació del Paó reial

Mite del Paó reial:

Aquesta constel·lació va ser descoberta pel navegant holandès Pieter Dirkszoon Keyser i Frederik d’Houtman al segle XVI. Tot i que és una constel·lació considerada moderna hi ha una relació amb el mite de Zeus i Io amb el Paó.  Zeus  va intentar dissimular la seva aventura amorosa amb Ío convertint-la en una vaca blanca. La seva dona Hera li va demanar que li regalés, i Zeus va cedir perquè no volia aixecar sospites. Hera va posar a Ío a cura del vigilant Argos, un ésser amb cent ulls. Per salvar a Ío, Zeus va buscar l’ajuda de l’hàbil Hermes, que va prendre el seu caduceu i el  va tocar per Argos mentre li explicava històries. Quan l’últim ull del vigilant es va tancar vençut pel somni, Hermes li va tallar el cap. Per honrar el vigilant, Hera va prendre els seus ulls i els va posar a la cua del paó.

Hera i Argos, de Peter Paul Rubens

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *