Ca Menor

El Ca Menor és una de les 88 constel·lacions modernes, i era també una de les 48 constel·lacions ptolemaiques. La figura del Can Menor és simple: una línia que uneix dues estrelles. L’estrella més brillant de Ca Menor és Procyon, també anomenada α Canis Minoris , que forma juntament amb Betelgeuse (Orió) i Sírius (Ca Major) l’anomenat “Triangle d’Hivern”. L’estrella de Ca Menor, Procyon, significa “abans que el gos” en referència a la seva aparició abans que “l’estrella gos” (Sírius). Limita al nord amb Gèmini, a l’est i al sud amb Unicorn i a l’oest amb Hidra i Cranc. El seu nom ve del llatí Canis Minor (Κύων Μικρός, en grec).

Constel·lació de Ca Menor

Representació de la constel·lació de Ca Menor

Mite del Ca Menor:

Igual que el Ca Major, el Ca Menor podira ser un dels gossos de caça d’Orió, que va ser col·locat al cel al mateix temps que el seu amo, ja que sempre havia estat al seu costat. També podria ser la gossa Mera, que va trobar el cadàver del seu amo Icari i que després es va suicidar igual que Erígone, la filla d’Icari, després d’això Dionís va col·locar el gos i la noia al cel. Una altre versió diu que podria ser Laelaps, el gos de Cèfal que va intentar caçar la guineu teumesia, però que va ser convertit en pedra, juntament amb la guineu, per Zeus i després aquest el va col·locar entre les constel·lacions.

Quadre “La mort de Procris” de Piero di Cosimo en la National Gallery

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Ca Menor

  1. Retroenllaç: Cranc | El cel dels mites

  2. Retroenllaç: Gèmini (Bessons) | El cel dels mites

  3. Retroenllaç: Anònim

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *