Cranc

El Cranc és una de les 88 constel·lacions modernes  i una de les dotze constel·lacions del zodíac. Cranc és una constel·lació petita i tènue. Destaca una de les seves estrelles, la 55, perquè té 5 planetes orbitant al seu voltant, un dels sistemes més nombrosos descoberts fora del Sistema Solar. L’estrella més brillant de Cranc és β Cancri. Cranc es troba entre les constel·lacions de Bessons a l’Est, Linx al Nord i les constel·lacions de Ca Menor i Hidra al Sud. La constel·lació també dóna el seu nom al Tròpic de Càncer. El seu nom ve del llatí Cancer (Καρκίνος, en grec).

Constel·lació del Cranc

Representació de la constel·lació del Cranc

Mite del Cranc:

Per als grecs, la constel·lació del Cranc i la constel·lació de l’Hidra estan relacionades amb un dels dotze treballs del Heràcles (Hèrcules a la mitologia romana). Hera va enviar el cranc per molestar Heràcles mentre lluitava amb l’Hidra de Lerna. No obstant això, l’únic que va aconseguir el cranc va ser pessigar un dels peus de l’heroi i després va ser aixafat per Hèracles. Hera en agraïment al seu esforç va col·locar el cranc entre les estrelles.

Gerro del Museu del Louvre on es pot veure a Heràcles atacant a la Hidra de Lerna i el Cranc, que li està pessigant el peu.

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic, Mitologia, Zodíac i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Cranc

  1. Retroenllaç: Hidra Femella | El cel dels mites

  2. Retroenllaç: Lleó | El cel dels mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *