Capricorn

Capricorn, que significa cabra amb banyes, és la desena i la més petita de les constel·lacions del Zodíac. Se la sol representar en forma de cabra tot i que de vegades se li afegeix una cua de peix. Capricorn és una de les 88 constel·lacions modernes, i también una de les 48 constel·lacions ptolemaiques. Limita amb Àguila, Sagitari, MicroscopiPeix Austral i Aquari. Aquesta constel·lació és la més feble del Zodíac, després de Cranc. L’estrella més brillant de Capricorn és δ Capricorni. El seu nom en llatí és Capricornus (Αιγόκερως, en grec).

Constel·lació de Capricorn

Representació de la constel·lació de Capricorn

Mite de Capricorn:

Capricorn representa Amaltea, que era meitat cabra, meitat peix, va cuidar i alimentar Zeus quan aquest era petit. Rea la va confiar a Zeus perquè el protegís del seu pare Cronos.

Hi ha versions que diuen que Amaltea era una nimfa d’Arcàdia i d’altres, que diuen que era una nimfa en forma de cabra. Amaltea i la seva filla Adrastea van criar Zeus amb mel i llet. Amaltea tenia admirables banyes que li creixien i vessaven nèctar i ambrosia, i quan una se li va trencar, la van omplir de fruits per oferir a Zeus. És la famosa banya d’Amaltea, símbol d’abundància. A partir d’aquest fet, Zeus la va col·locar entre les constel·lacions.

Una altra versió del mite de Capricorn, diu que Pan, déu dels caçadors i pastors, era perseguit per la serp Tifó i, per escapar, es va llançar al riu Nil, convertint-se en mitat peix i mitat cabra. Zeus va admirar aquesta estratagema i el va elevar al cel.

Escultura “La cabra Amaltea i Júpiter” de Bernini a la Galeria Borghese de Roma

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic, Mitologia, Zodíac i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Capricorn

 1. Retroenllaç: Peix Austral | El cel dels mites

 2. Retroenllaç: Microscopi | El cel dels mites

 3. Iria Rael diu:

  Salve!
  Sabia una mica d’aquest signe del zoodiac, ja que com he dit al meu comentari la meva cosina ho és. Significa cabra amb banyes, és la desena i la més petita de les constel·lacions del Zodíac.

 4. Noelia Nistal diu:

  IX—XII—MMXIV
  Salve!
  Déu meu! No recordava que capricorn fós meitat de tantes coses! Realment, quan veig la seva imatge em venen al cap moltes més d’altres animals; mai sabria exactament com descriure’l si així ho tingués que fer!
  Doncs bé, la segona història que s’esmenta al cel dels mites d’aquesta constel·lació, és la que trobo lógica per tal de entendre com es va formar aquest ser.
  Vale!

 5. Rubén Navarro diu:

  Salve

  Sabia una mica d’aquest signe del zoodiac, ja que tinc bastants amics que ho són, però no recordava que fos meitat de tantes coses

  Valee!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *