Cassiopea

Cassiopea és una constel·lació de l’hemisferi nord, les cinc estrelles més brillants de la qual presenten una característica forma de ve doble (W) que, en funció de l’època de l’any i de la latitud es pot veure dreta, de costat o invertida. Cassiopea és una de les 88 constel·lacions modernes i també una de les 48 constel·lacions ptolemaiques. l’estel més brillant de la W, β Cassiopeiae, anomenada Caph. Està travessada per la via Làctia. Cassiopea està envoltada per la constel·lació de Cefeu, Andròmeda i Perseu, personatges molts relacionats amb Cassiopea. El seu nom en llatí és Cassiopeia (Κασσιόπη, en grec).

Constel·lació de Cassiopea

 

Representació de la constel·lació de Cassiopea

Mite de Cassiopea

Cassiopea és la mare d’Andròmeda i esposa de Cefeu, rei d’Etiòpia. La reina Cassiopea presumia de la bellesa de la seva filla, i la comparava amb les Nereides, filles del déu del mar Nereu. Aquestes, indignades per tal atreviment, van demanar a Posidó venjança i ell en resposta va enviar  un monstre marí, Cetus, a les costes del país causant mals considerables. Per enfrontar aquesta situació, Cefeu va consultar l’oracle d’Amó, qui va aconsellar sacrificar Andròmeda lligant-la a una roca al penya-segat perquè fos víctima del monstre.

Així, Andròmeda va ser oferida a Cetus. Perseu, que venia de retorn del seu viatge després de derrotar aMedusa, a l’acte es va enamorar d’ella. Va proposar al rei alliberar-la, a canvi que li concedís la seva mà; Perseu va matar el monstre, petrificant-lo amb el cap de la Medusa i posteriorment es va casar amb Andròmeda. No obstant, Cassiopea va ser castigada per la seva vanitat, va ser col·locada al cel i va ser condemnada eternament a donar voltes al voltant del Pol Nord Celeste, es troba amb el cap avall la meitat del temps.

Quadre “El rei de Grècia, Cefeu, i la reina Cassiopea, donen gràcies a l’heroi Perseu per haver alliberat  la seva filla Andromeda, oferida en sacrifici a un monstre marí” de Pierre Mignard en el “Museu del Louvre

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Cassiopea

 1. Lucila Pérez diu:

  Bonum diem,
  La veritat és que he decidit informar-me més sobre aquesta constel·lació ja que vaig escoltar com nombraven la constel·lació a una pel·lícula: la protagonista tenia unes pigues a la mà que recordaven a la forma de la constel·lació Cassiopea, la pel·lícula es diu “Serendipity” i la recomano, és molt bonica.
  M’ha agradat molt l’informació que donava l’artícle, està molt ben fet i m’he enterat de coses que no sabia.
  Salve!

 2. Lucila Pérez diu:

  Aquí us deixo la part de la pel·lícula on nombren a Cassiopea: https://www.youtube.com/watch?v=kiv4EChGJVs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *