Corb

El Corb és una petita constel·lació fàcilment recognoscible per la seva forma de trapezi irregular. Està situada entre Verge i HidraEl Corb té només onze estrelles visibles a simple vista. La estrella més brillant del Corb és γ Corvi, que està composta per magnesi i mercuri. El seu nom ve del llatí Corvus (Κόραξ, en grec).

Constel·lació del Corb

Representació de la constel·lació del Corb

Mite del Corb

Per als grecs, el corb era una au profètica que estava consagrada a Apol·lo, el déu dels oracles per excel·lència. També li estava consagrat el cigne, simbolitzant aquestes dues aus el coneixement que del dia i de la nit tenia aquella divinitat. En la mitologia grega, el corb va ser enviat per Apol·lo a buscar aigua en la seva copa, però el corb va trigar a tornar perquè va estar esperant que madurés una figa aprop d’una font. Va portar la copa i una serp d’aigua entre les seves urpes i va dir a Apol·lo que s’havia retardat perquè la serp li havia atacat. Apol·lo, sabent que el corb mentia, va posar els tres en el cel (el corb, la serp i la copa): va condemnar el corb a tenir set per sempre, doncs encara que la copa estava a prop, la serp no li permetia beure.

Hi ha una altra llegenda sobre el plumatge negre del corb:

Apol·lo va estar un dia tan enamorat de la princesa Coronis filla de rei Flègias, que va confiar a un corb blanc la cura de vetllar per ella. Però un dia el corb va descuidar la seva vigilància, i Coronis es va deixar seduir per un mortal anomenat Isquis. Quan Apol·lo es va assabentar d’això es va enfurismar, i es va posar tan gelós que va manar a la seva germana Àrtemis d’acabar amb la vida de la jove. Àrtemis així ho va fer, i va matar la jove clavant-li una fletxa en ple pit. Però quan estava a punt de morir, Coronis va reconèixer que esperava un nen d’Apol·lo, des del dia que es van trobar al riu i el déu es va enamorar d’ella. El nen va ser salvat des del ventre per Apol·lo, se’l va anomenar Asclepi (el que seria déu de la Medicina) i va ser confiat, com molts altres herois i semidéus, al Centaure Quiró. I com a càstig per la seva negligència, el déu va cremar al corb i el seu plomatge es va tornar negre per sempre. Des de llavors l’au és associada a les males notícies. Es diu que si se l’escolta gratllar vol dir que la mort és aprop, o si es posa sobre una teulada, vol dir que la malaltia envairà aquesta casa.

Ceràmica grega  “Apol·lo i el seu corb” en el “Museu de Delphi

Quadre  “Apol·lo i  Coronis” d’Adam Elsheimer en la “Walker Art Gallery

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Mitologia i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 respostes a Corb

 1. Raül Àlvarez diu:

  Salve,
  Molt bon apunt sobre les diferents creençes de perquè els corbs són de color negre. La veritat és que del primer no n’havia pas sentit a parlar però el segon s’assembla molt a la recreació que en va fer Ovidi a “Les Metamorfosis”, però no són del tot iguals, per exemple en la versió d’Ovidi és el mateix Apol·lo el que mata a Coronis.
  Vale!

 2. Carlos Thiriet diu:

  Salve!
  Gran apunt sobre les explicacions de perquè el plumatge dels corbs és negre. En el llibre d’adaptació de l’obra les metamorfosis de l’escriptor romà Ovidi, Narracions de mites clàssics, havia escoltat una altra versió en la qual Apol·lo mata a Coronis amb el seu arc.

  Vale!

 3. Robert Cepeda diu:

  Salve!!
  Un gran apunt que es suma a la llista de mites que ens expliquen per que els corbs ens donen mala sort, tambe podem trobar referent als corb en l’obra d’Ovidi metamorfosis encara que guardin algunes diferencies entre si.

  Valee!!

 4. Miguel Ángel Valdivieso diu:

  Bonum diem!
  Molt bon apunt! Coneixia el segon mite sobre l’origen de les plomes negres del corb! EL vam llegir a “Narracions de mites clàssics”! És un dels meus preferits!
  Salve!

 5. Jordi Álvarez García diu:

  Salve!
  Molt bon text! No coneixia el primer mite sobre l’origen del color negre del corb! No estava a les Metamorfosis d’Ovidi i m’alegro molt d’haver trobat aquest text per poder conèixer encara més de l’interessant i enrevessada história dels déus!

 6. Salve!
  És un text molt bé, ja que, a través d’aixó he pogut apendre diversos mites que no hi sabía, però en aquest cas, el mite de les plomes del corb, ja ho coneixía, ja que, ho vam llegir amb el llibre de “narracions de mites clàssics”, i crec que és un dels més interessants. Crec que amb les metamorfosis he aprés coses noves i ja puc dir que ser més de mitológia.

 7. Paula diu:

  És un text el cual m’ha servit per apendre nous mites i molta més mitologia.

 8. Ego sum rim diu:

  SALVE!
  He estat llegint el text del mite de ‘les plomes del corb’ i he arribat a la conclusió de que éstá molt ben redactat i m’ha agradat molt ja que apart de que ja el coneixia perqué el vam llegir a classe a Narracions de mites clàssics peró és un mite del qual aprens molt perque aprens més de mitología.
  IN PROXIMUM!

 9. raquel diu:

  És un bon text, he aprés més mites que desconeixia i ha estat molt bé, ho trobo molt interesant i curiós!

 10. Alba Moreno Mújica diu:

  Salve!
  Trobo que és un molt bon text! No coneixia aquest mite sobre l’origen del color negre del corb, i gràcies a quest he pogut coneixer encara més sobre la mitológiade i l’interessant i enrevessada história dels déus.

 11. Alba Moreno Mújica diu:

  Salve!
  Trobo que és un molt bon text! Ja que no coneixia el primer mite sobre l’origen del color negre del corb, i gràcies a aquest he pogut conèixer encara més de la mitologia i l’interessant i enrevessada història dels déus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *