Centaure

El Centaure és una extensa constel·lació situada al límit nord de la Via Làctia. Aquesta constel·lació és una de las figures més llampants que ofereix el cel. Apareix a la tardor i culmina al mes d’abril. En aquesta constel·lació hi ha Proxima Centauri, una nana roja que és l’estel més pròxim conegut (apart del Sol) a la Terra. El Centaure és una constel·lació que comprèn un bon tros del firmament. Com més al sud, és a dir, com més baixa és la latitud, més àmplia és la zona del Centaure que es pot contemplar. Des d’Algèria, aproximadament, es veu completa. L’estrella més vistosa i brillant de Centaure és Alfa. L’estrella principal d’Alfa del Centaure és similar al nostre Sol en molts sentits. S’ha calculat que, dins d’una zona molt estreta al seu voltant, es donen unes condicions favorables perquè hi hagi planetes i, en particular, planetes com el nostre. En llatí s’anomena Centaurus (Κένταυρος, en grec).

Constel·lació del Centaure

 


Representació de la constel·lació del Centaure

El mite del Centaure

Cronos, que estava casat amb Rea, es va enamorar de Filira, una nimfa filla d’Oceà. Aquesta, per escapar de l’assetjament de Cronos, es va transformar en egua, però ell, astutament, es va convertir en cavall i es va unir a ella. D’aquesta unió va néixer Quiró, amb cos i potes de cavall però tors i braços d’home. Quiró va ser abandonat pels seus pares i va viure a la muntanya Pèlion. Va educar a grans herois com Aquil·les, Asclepi i Jàson. Va ser ferit accidentalment per Hèracles amb una de les seves fletxes enverinades amb la sang de Hidra. Quiró, en ser immortal, no va morir però tampoc podia sanar, fins que va intercanviar amb Prometeu la immortalitat. En una altra versió, però, la fletxa que va ferir accidentalment a Quiró li va produir directament la mort i Zeus el va col·locar entre les constel·lacions.


Quadre de “L’educació d’Aquil·les” d’Eugène Delacroix en el Palais Bourbon

Edu3.cat

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 respostes a Centaure

 1. Retroenllaç: Altar | El cel dels mites

 2. Retroenllaç: Anònim

 3. Retroenllaç: Creu del Sud | El cel dels mites

 4. Retroenllaç: El Llop | El cel dels mites

 5. Retroenllaç: Vela | El cel dels mites

 6. Retroenllaç: Per què brillen els estels? | El cel dels mites

 7. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Bonum diem!
  M’encantaria anar a veure la constel.lació a l’Algeria, ha de ser tot un espectacle! La estrella Alfa és maginifica, tan gran com el sol, esperem que trigui en morir, perque les proximes generacions puguin gaudir-la!
  Amb el mite de Centaure, em quedo impressionada, ojala pugues existir un home mitg cabal i mit home.
  Vale!

 8. Salve!
  Personalment, vull dir que tot aquest tema de les constal·lacions sempre m’ha agradat, perquè crec que es una oportunitat en apendre seu orígen i d’ un mite corresponent.
  Vull dir, que aquest documental ha estat molt interressant, ja que, pots apendre coses que no les sabíes i pots ampliar els teus conèixiements sobre qualsevol cosa.

 9. Sara Pradasº diu:

  Bonum diem!
  Jo personalment vull dir que aixo de les constel·lacións mai m’ha critdat massa l’atenció, però encara així m’interesa.
  en aquest documentalhe après coses que no sabia i així ha aconseguit que m’interesi una mica més per aquest tema

 10. Alba Moreno Mújica diu:

  Salve!
  Personalment, sempre m’ha cridat molt l’atenció aquest tema de les constel·lacions, ja que gràcies a elles hi hem pogut aprendre molt més, ja sigui del seu origen com del mite al qual corresponen.

 11. raquel diu:

  Salve!

  M’ha agradat molt saber la història completa de Quirò, només coneixia una part i m’ha agradat també que hi hagi dues teories sobre si Quiró va morir o no pel tema que sigui una constel·lació. També m’ha semblat molt curiós que sigui la segona estrella (a part del Sol) que sigui més pròxima a la Terra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *