Bover

La constel·lació de Bover és una de les més brillants que es poden observar. Aquesta constel·lació es troba a la cua de l’Óssa major i prop de Verge. Es pot veure entre abril i maig. Les galàxies d’aquesta constel·lació són petites i poc brillants. Té unes 90 estrelles observables a simple vista. L’estrella més brillant d’aquesta constel·lació és Arcturus. El seu nom prové del grec Βοώτης (en llatí Bootes) que vol dir el pastor dels bous.

Constel·lació de Bover

Representació de la constel·lació de Bover

Mite de Bover:

S’identifica Bover amb Icari, pare d’Erígona.  El déu Dionís (Bacus, en la mitologia romana) va ensenyar a Icari el secret de l’elaboració del vi. Un dia Icari va regalar vi a uns camperols que el van beure fins a embriagar-se. Els camperols es van pensar que Icari els havia volgut enverinar i el van matar . Erígona amb l’ajuda de la seva gossa va trobar el cos del seu pare i es va penjar en un arbre. Erígona es va convertir en la constel·lació de Verge, Icari en la constel·lació de Bover i la gossa en la constel·lació de Ca Menor (Canis Minor).

 

Mosaics de la casa de Dionís, Pafos (Xipre)

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Bover

  1. Retroenllaç: Hèrcules | El cel dels mites

  2. Retroenllaç: Les concepcions de l’Univers en època clàssica i hel·lenística | El cel dels mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *