Àries

És la primera de les constel·lacions del zodíac, es troba entre les constel·lacions de Peixos, a l’oest, i Taure a l’est. L’estrella més brillant d’aquesta constel·lació és Arietis, també anomenada Hamal. El millor moment per veure-la és entre finals d’abril i mitjans de maig. Antigament Àries es trobava a l’equinoci d’estiu (el punt per on el sol travessa l’equador celeste quan es mou de sud a nord), però actualment la constel·lació que es troba a l’equinoci és Peixos. El seu nom prové del llatí Aries (en grec Κριός).

La constel·lació d’Àries

Representació de la constel·lació d’Àries

Mite d’Àries:

Un cop Atamant, rei de Bootia i la seva dona Nèfele van tenir un fill anomenat Frix i una filla anomenada Hel·lè. Amb el temps, Atamant va deixar Nèfele i es va casar amb Ino, que  es va enamorar de Frix, encara que ell no la volia. Aquest rebuig la va enfurismar tant que va intentar matar-lo junt amb la seva germana. Però Frix i Hel·lè van ser salvats per la seva mare, que va enviar un moltó perquè els rescatés i els portés fins a un lloc segur. Aquest moltó era Crisomallus, el fill del déu del mar Neptú i Teòfane. El moltó va acompanyar els germans, però Hel·lè es va ofegar durant el viatge. Ja a terra Crisomallus li va dir a Frix que el sacrifiqués i li va donar el seu mantell daurat com a regal de comiat i després de la seva mort va pujar immediatament cap a les estrelles. La seva pell era el famós velló d’or que tants mals de cap va donar a Jasó i als Argonautes quan anaren a buscar-la.

Dibuix de Frix i Hel·lè amb Àries

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic, Mitologia, Zodíac i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Àries

 1. Liana Franchesca diu:

  Bonum diem!

  Aquesta es una constel·lació del zodiac que m’agrada molt, el mite de aries no l’he entes molt perque diu molts noms i això em lia una mica. M’ha ajudat a aprendre coses com que la consel·lació més brillant es Arietis o Hamal.

  Vale!

 2. Blanca L. diu:

  Salve!!
  Enhorabona! Personalment aquesta constel·lació m’agrada i he pogut aprendre coses noves sobre aquesta constel·lació que no sabia.
  Vale!

 3. Mireia Sánchez Cano diu:

  Bonum diem!!

  M’agrada molt el tema de les constel·lacions. Penso que és interessant conèixer cada constel·lació amb detall i la seva relació directa a través de mites amb els signes del zodíac.

  M’ha fet molta illusió llegir aquest article sobre Àries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *