Cefeu

Cefeu és una constel·lació de l’hemisferi nord relacionada amb el mite de Perseu i Andròmeda. És una de les 88 constel·lacions modernes, i també una de les 48 ptolemaiques. Cefeu és una constel·lació boreal poc brillant. Està situada entre les constel·lacions de Cassiopea, Cigne i Dragó. Alpha Cep és la estrella més brillant d’aquesta constel·lació. Aquesta constel·lació és invisible per els observadors situats a quasi totes les regions del sud del planeta. El seu nom en llatí és Cepheus (Κηφεύς, en grec).

animated view Constel·lació de Cefeu

Representació de la constel·lació de Cefeu

Mite de Cefeu

Cefeu era el pare d’Andròmeda i l’espòs de Cassiopea. Regnava sobre els “cefeus”, un poble d’Etiòpia. Cefeu va tenir tan sols una filla, Andròmeda. Cassiopea estava tan orgullosa de la seva bellesa que, per rivalitzar amb les Nereides, aquestes van demanar a Posidó, déu del mar, venjança i ell en resposta va enviar el monstre marí Cetus a les costes del país i aquest va causar grans mals. Per fer front a aquesta situació, Cefeu va consultar l’oracle d’Amó, que li va aconsellar de sacrificar la seva filla Andròmeda, lligant-la en una roca al penya-segat perquè fos víctima del monstre. Així, Andròmeda va ser oferida a Cetus. Perseu, que venia de retorn del seu viatge després de derrotar Medusa, es va enamorar d’ella. Va proposar a Cefeu d’alliberar-la, a canvi que se li concedís la seva mà. Perseu va matar el monstre i posteriorment es va casar amb Andròmeda. Després de la mort de Cefeu, va recollir la seva herència Persos, el seu nét, fill de Perseu. Cefeu va ser catasteritzat per voluntat d’Atena.

Quadre de “La lliberació d’Andròmeda” de Pierre Mignard en el “Museu del Louvre

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *