Cotxer

El Cotxer és una constel·lació de l’hemisferi nord. És una de les 48 constel·lacions esmentades per Ptolemeu, i també una de les 88 constel·lacions modernes.  El Cotxer conté bastants cúmuls oberts. La seva estrella més brillant és Capella, que està associada amb el mite d’Amaltea. El seu nom ve del llatí Auriga (Ηνίοχος en grec).

Constel·lació del Cotxer

Representació de la constel·lació del Cotxer

El mite del Cotxer:

El Cotxer ha tingut moltes figures mitològiques en funció de les civilitzacions, els assiris veien un carro de guerra, els grecs en canvi veien una quadriga inventada per Erictoni, heroi atenès que se suposava havia nascut de la Terra. Es diu que l’heroi havia estat engendrat per la Terra a partir del semen que va deixar caure-hi el déu Hefest mentre tractava d’unir-se a Atena per la força. Es considera el semen com la Via Làctia que creua la constel·lació del Cotxer. A Erictoni se li atribueix la invenció de la quadriga.

Quadre “Descobrint Erictoni” de Peter Paul Rubens en el “Allen Memorial Art Museum

Edu3.cat

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic, Mitologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Cotxer

  1. Retroenllaç: Linx | El cel dels mites

  2. Retroenllaç: Girafa | El cel dels mites

  3. Retroenllaç: Gèmini (Bessons) | El cel dels mites

  4. Retroenllaç: Verge | El cel dels mites

  5. Retroenllaç: Taure | El cel dels mites

  6. Retroenllaç: Càstor i Pòl·lux, el mite dels bessons | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *