Resum meteorològic: juny 2017

Dades meteorològiques extretes de l’estació digital Davis Vantage del Camp d’Aprenentatge:

Temperatura mitjana: 22,7 ºC

Cumulonimbus amb pileus (caputxa)

Cumulonimbus amb pileus (caputxa)

Temperatura màxima absoluta: 33,6 ºC el dia 15 
Temperatura mínima absoluta: 12,4 ºC el dia 6
Pluja acumulada: 17 l/m2
Pluja màxima en un dia: 10 l/m2 el dia 5 
Cop de vent màxim: 67,6 km/h el dia 28 
Direcció predominant del vent: E

Dades del mes
Més informació meteorològica a la pàgina del temps del bloc

Termini d’inscripció per al curs 2017-18 finalitzat

El termini per a sol·licitar estades o sortides als Camps d’Aprenentatge per al curs 2017-18 va finalitzar el dia 31 de maig.

Durant el mes de juny elaborem el calendari del curs vinent i assignem lescalendari sol·licituds d’estades i de sortides en funció dels nostres recursos humans i de la disponibilitat de dates. A partir del 26 de juny els docents del centres educatius, amb l’usuari corporatiu, podran consultar les adjudicacions i acceptar o rebutjar les sol·licituds a l’aplicació CAMPS. Trobareu més informació a:

Si us ha passat el termini i voleu fer una estada o una activitat d’un dia us podeu inscriure al formulari que trobareu aquí. Entrareu en llista d’espera per si es produeix alguna baixa o renúncia per part dels centres als quals no els van bé les dates assignades. Estigueu alerta la primera quinzena de setembre. Ens posarem en contacte amb vosaltres.

 

Experimentant amb la llum i la calor del Sol

Els dies 6,8 i 9 de juny els alumnes de 5è de l’Escola Mercè Rodoreda de Martorell van portar a terme  activitats relacionades amb l’energia solar.

15Així van poder comprovar com amb la llum de Sol es pot generar electricitat fent moure unes aspes connectades a un motoret i a una miniplaca fotovoltaica. També van experimentar com  la calor del Sol es pot fer servir per escalfar aigua utilitzant uns col·lectors solar casolans i encarant-los al Sol durant aproximadament una. Uns grups també van cuinar pomes al forn mitjançant una cuina solar parabòlica.

5

Van descobrir la diferència entre plaques fotovoltaiques i col·lectors solars i  van saber explicar molt bé als seus companys les seves hipòtesis i el desenvolupament de l’experiència que havien realitzat.

Us esperem l’any vinent!

Descobrint la història de la Colònia Güell

Els alumnes de 5è i 6è de l’Escola Montserrat de Sant Just Desvern  van descobrir el dia 7 de juny  la història de la Colònia Güell.1

En el recinte industrial van saber quina activitat es desenvolupava en cada edifici per obtenir les teles de pana i vellut a partir del cotó.
Durant el recorregut pel poble, van poder veure les cases dels obrers i alguns dels edificis més singulars de la Colònia: Can Soler de la Torre, Ca l’Ordal, l’escola, el teatre Fontova, L’Ateneu Unió, la Casa del Metge, Ca l’Espinal, la Casa bressol de les monges Carmelites, Casa del Secretari, la Cooperativa de consum,…També van poder reviure la vida a la Colònia a les primeres dècades del segle XX mitjançant un muntatge audiovisual que recrea aquella època tot seguint el dia a dia d’una família obrera. Finalment van visitar la cripta de l’església que va dissenyar i construir Antoni Gaudí on van descobrir la seva simbologia i van aprofundir en els seus elements arquitectònics con les columnes de basalt, la clau de volta, el monograma de Sant Josep, els vitralls que s’obren imitant les papallones…

8

Si voleu més informació de la proposta didàctica podeu adreçar-vos a la fitxa descriptiva de l’activitat.

Resum meteorològic: maig 2017

Dades meteorològiques extretes de l’estació digital Davis Vantage del Camp d’Aprenentatge:

Temperatura mitjana: 17,3 ºC

Cirrus

Cirrus

Temperatura màxima absoluta: 30,8 ºC el dia 25 
Temperatura mínima absoluta: 6,6 ºC el dia 2
Pluja acumulada: 17,2 l/m2
Pluja màxima en un dia: 11,8 l/m2 el dia 11 
Cop de vent màxim: 48,3 km/h el dia 6 
Direcció predominant del vent: E

Dades del mes
Més informació meteorològica a la pàgina del temps del bloc

Tot descobrint el delta del Llobregat

Els dies 29 de maig i 1 de juny els nens i les nenes de 4t de l’Escola La Sínia de Molins de Rei van realitzar un itinerari d’uns 7 km pel delta del riu Llobregat. Aquestes sortides han format part del seu projecte d’investigació del riu, de dalt a baix, des de la capçalera fins a la seva desembocadura.

Observacio_ocells_deltaEls elements d’interès més destacables de l’itinerari han estat:

  • El reconeixement de la vegetació de vora el riu per tal de comprovar la qualitat ecològica de la zona de ribera (índex QRISI) i també veure alguna adaptació als sòls una mica salats.
  • L’anàlisi de la qualitat de l’aigua del riu amb proves físiques senzilles (terbolesa, olor, color, salinitat…)
  • La determinació de la qualitat de l’aigua mitjançant els macroinvertebrats bioindicadors.
  • L’observació dels ocells dels aiguamolls des de les cabanes.
  • L’anàlisi dels principals impactes antròpics de la zona (que són molts: aeroport, desviació del riu, zones fabrils…)

poll_camesllargues_deltaD’altra banda, els alumnes també van poder comprovar la funció dels “calaixos de depuració” que no són altra cosa que un conjunt de basses connectades entre sí, en les quals s’hi fa arribar aigua procedent de la depuradora que és filtrada i netejada pels nombrosos canyissos que hi creixen; d’aquesta manera es millora la qualitat de l’aigua de la depuradora abans de ser abocada al mar.

Tot i la calor, van ser unes sortides molts interessants. Fins i tot un dia vam tenir la sort d’observar una colla de polls de camesllargues molt jovenets que estaven al mig del camí mentre els pares volaven per sobre cridant-los.

Tallers d’energia solar

El dimecres 31 de maig els alumnes de 6è de l’Escola Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts han realitzat  tres tallers relacionats amb l’energia solar.

Primer han fet una petita introducció sobre els diferents raigs que emet el Sol i la seva utilitat. Després, dividits en petits grups, han dut a terme tres tallers: el taller fotovoltaic, el taller amb col·lectors solars i el de la cuina solar.

1- En el taller fotovoltaic han generat electricitat mitjançant una placa fotovoltaica tot utilitzant la llum del Sol. Amb l’electricitat obtinguda aconseguien moure les aspes que estaven connectades a un motoret.

IMG_20170531_1153512- En el taller dels col·lectors solars han posat aigua dins unes mànegues negres que deixaven exposades al sol durant una hora i mitja dins d’unes caixes de fusta per després valorar l’augment de temperatura de l’aigua causat per la calor del Sol. A més els col·lectors solars de cada grup presentaven variacions en el seu disseny: una tenia dos capes de plàstic metacrilat, una altra una sola capa de metacrilat i la tercera no en tenia cap. La finalitat d’aquestes diferències era comprovar l’efecte hivernacle. Prèviament, els alumnes s’han preguntat quin col·lector tindria la mànega amb l’aigua més calenta i perquè.

3- En el taller de la cuina solar han comprovat que la forma parabòlica de la cuina fa que la radiació calorífica del Sol es concentri en el seu centre on hi ha una olla negra i s’obtenen així unes temperatures elevades. També han après com s’ha d’orientar per a que el seu funcionament sigui més eficient i per tal que les pomes amb sucre que han preparat es fessin el més ràpid possible.
Per acabar, els grups que havien fet el taller de cuina solar i el del col·lectorsse’ls han explicat entre ells i entre tots hem acabat de fer la mesura de la temperatura de l’aigua dels col·lectors solars.

2

Us esperem el curs vinent!

Podeu trobar més informació d’aquests tallers al descriptiu de l’activitat

Descobrint el bosc de Collserola

El dijous i divendres 25 i 26 de maig, els alumnes de 3r de l’Escola Miquel Martí i Pol de Sant Feliu de Llobregat han descobert el bosc de Collserola.

Primer  han dibuixat com creuen ells que és un bosc.
Després dividits en dos grups han fet una gimcana en tres llocs diferents del bosc.

3La primera prova ha consistit en analitzar a fons un gran arbre; han calculat la seva alçada amb l’ajuda d’un llapis i una cinta mètrica, han mesurat el seu contorn i han fet un estudi analitzant les seves fulles i fruits. Amb tota la informació han descobert  el seu nom: L’ALZINA.

 

En la segona prova s’han tapat 1els ulls per endinsar-se al mig del bosc i conèixe’l més a fons a partir dels  sentits i de les sensacions que els ha transmès. També han après a orientar-se amb la brúixola i saber que el vessant on es trobaven era el Nord-Oest.

En la tercera part han fet el reconeixement de sis plantes característiques de l’alzinar. Ajudats per unes fitxes trobaven el seu nom, feien un dibuix de la seva fulla i havien de veure quantes plantes de la mateixa espècie hi havia en un tancat que hi havia preparat per fer l’activitat.

Malgrat la calor i la set que tenien han treballat força!!

Felicitats!!

Investiguem la riera de Vallvidrera!

Els dimecres 24 de maig els alumnes de 5è de l’Escola Pompeu Fabra de Vallirana van fer un treball de camp als trams de la riera de la Font de l’Espinagar i de l’Avellaner.

Van començar a l’aula amb una pluja d’idees de com investigar la riera i van fer un inventari del material que ens enduríem.

33Un cop a la riera van analitzar:
Primer les condicions fisicoquímiques de l’aigua com la temperatura, l’olor, el color, la presència d’escuma, la direcció de l’aigua; també van mesurar  la fondària i l’amplada i la velocitat de l’aigua.

En segon lloc van identificar la vegetació de ribera més característica com: el càrex, la cua de cavall, l’om i l’avellaner.

En tercer lloc van capturar els animalons i hi van trobar: barretets, limnees, espiadimonis, gambetes, sabaters, grills i fins i tot un escorpí d’aigua, un nedador d’esquena, una planària, una efímera i un cuc de terra.

2

De tornada al laboratori van identificar els macroinvertebrats trobats i amb l’ajuda d’unes fitxes van saber com s’alimenten, com respiren i es desplacen. La fitxa també indicava el número biòtic que tenen associat cada animaló en funció de com tolera la contaminació.

Van acabar reflexionant sobre la manera de no contaminar els espais naturals i veient tots els animals trobats en la lupa binocular que tenim connectada al projector

Van ser uns grups molt implicats!

Fins el curs vinent!