Josep Giralt (Terrassa, 1960)

Josep Giralt “versus” Sirio Sanguino.

 

És útil saber sempre la veritat?

 

 

Josep Giralt (Terrassa, 1960) Llicenciat en Filologia Hispànica i Escriptor. Inicia la seva vocació literària com a poeta a molt primerenca edat, amb un llibre de prosa poètica encara inèdit, que no descarta publicar algun dia. Després d’aquests inicis, va continuar escrivint una sèrie de relats curts amb format experimental que el va ajudar a fomentar la seva creativitat literària i a adoptar l’hàbit de la creació literària en la seva vida.

 

En la seva tauleta de nit a més de clàssics com el Mio Cid, la Celestina, Cervantes, Quevedo o el Lazarillo de Tormes, podem trobar a Truman Capote, Celine, Wadji Mouawad o Charles Bukowski.

Josep Giralt debuta aquest 2018 en el panorama literari amb una novel·la de llarg recorregut “Sirio Sanguino” publicada per Editorial Gregal.

Sirià Sanguino narra la història d’un noi que als set anys es queda orfe de pare, i se sent abandonat per la seva mare. A partir d’aquí, acompanyem Sirio per la seva vida fins als vint-i-anys, on després d’algunes experiències vitals, Sirio descobreix els seus orígens de manera inesperada.

 

Què et va portar fins Sirio?

Sirio ha estat un descobriment en el meu procés personal d’escriptura, ja que inicialment, Sírio no era el protagonista de la història, sinó que era un personatge secundari.

 

I com vas decidir convertir-lo en el principal personatge de la història?

Sirio era el personatge més actiu de la història, vaig començar la història amb un altre personatge, però després vaig decidir canviar l’enfocament de la narració, i focalitzar-lo en Sirio, a partir d’aquí, a través de les històries que narrava em vaig adonar que jo estava explicant la història personal del meu pare.

 

Comparteixes algun tret com a autor amb el personatge principal?

No, en principi està molt allunyat de qui sóc jo, encara que sí que és veritat que té algunes actituds i respostes que són meves, segons diuen els lectors que em coneixen i han llegit la novel·la, encara que jo no els identifico.

 

 

Quina és la teva motivació principal per escriure aquesta història?

La història me la vaig trobar, mai vaig triar descobrir aquesta història, d’aquí que vaig arribar a realitzar gairebé quatre versions del manuscrit original.

 

Quins canvis has fet com a escriptor des que vas començar amb la primera idea fins al resultat final?

A través de la reescriptura de la novel·la, he après a treure múscul com a escriptor. Després de tres anys de treball, vaig descobrir una història potent en tot el que tenia escrit, unes 300 pàgines que vaig haver d’aprendre a reduir fins a la versió actual de la novel·la.

 

Quina ha estat la teva major influència per escriure Sirio Sanguino?

Desafortunadament, he agafat les divagacions literàries de Cervantes, això és a dir, començo escrivint una història dins d’una altra, una segona història explicada dins d’una primera, que trenca la idea de realitat, i trenca la idea de similitud. Si el lector s’adona que llegeix, és que està fora de la història, m’agrada fer sentir al lector que està llegint una història sense pensar en el fet que està llegint, és com quan veus una pel·lícula i t’oblides que estàs veient la pel·lícula i la vius.

 

A qui recomanaries llegir la novel·la?

Sobretot la hi recomanaria a un públic adult, que busqui la sorpresa del personatge. Especialment a aquelles persones interessades en llegir una història en profunditat, perquè la història és molt realista però hi ha una gran profunditat en els sentiments dels personatges que fan que la història vibri més i atregui, a través d’una anàlisi de l’ànima humana i de la localització de les escenes, en un poble petit durant els anys 60.

 

Quina escena del llibre és una de les teves favorites?

Una de les finals, que és la trobada entre Sirio i la seva mare, perquè explico la història a través del xoc dramàtic entre fill i mare mitjançant el coneixement de la veritat, a la qual el personatge no s’ha atrevit a enfrontar-se durant tota la novel·la, és com si el personatge s’enfrontés als seus propis dimonis interns.

Vaig necessitar quatre anys per reescriure aquesta escena, fins i tot vaig necessitar reescriure el manuscrit de nou, fins a tornar a arribar a aquest punt de la història.

 

Continuaràs amb una segona part de Sírius Sanguino?

No, perquè m’ha atrapat durant molt de temps, per a mi Sirio és un personatge real que ha conviscut amb mi durant 15 anys, i ara estic desengantxant-me d’ell.

 

Per què t’agrada escriure?

No és que m’agradi escriure, és que escriure forma part de la meva vida. No visc per escriure, sinó que escric per viure, no concebo la vida sense escriptura. M’he creat la meva pròpia vida només per escriure, a més no concebo escriure sense poder llegir, per a mi és tan important escriure com llegir.

 

Quin consell donaries a algú que es vol dedicar a escriure?

Sobretot viure, perquè jo no escriuria res que no hagi viscut, mal pots aprofundir una història si per començar no l’ has viscut, i per escriure bé, has d’aprofundir en els personatges, en els sentiments, en les vivències, i això només t’ho dóna l’experiència pròpia viscuda. Per això crec que és molt necessari poder viure per després poder escriure.

 

Quines preguntes et faries si tu fossis el lector de la teva obra?

 

Per què l’ésser humà té la curiositat de saber sempre la veritat? És útil saber sempre la veritat?

 

 

José Antonio Aguado

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *