La crisi dels refugiats Jenny Erpenbeck

La crisi dels refugiats

 

Jenny Erpenbeck, Yo voy, tu vas, él va, Anagrama, Barcelona, ​​2018, 332 pàgines, 20 €

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gxSki-iCACc[/youtube]

Jenny Erpenbeck (Berlín, 1967) va tenir uns avis paterns fonamentals a la seva vida, els dos actors i escriptors, i els dos mons han influït en ella sustancialment. La novel·lista alemanya està lligada professionalment al món de l’òpera; però el 1999 va decidir portar una doble vida i dedicar-se també al món de la literatura amb la publicació de la novel·la Història de la nena vella. A Jenny Erpenbeck li interessa mostrar als seus lectors situacions en què tot es transforma de sobte i reinventar-se com els propis alemanys que després d’Hitler es van haver de reinventar.

En La fi dels dies (2012) narra una saga familiar de jueus de l’Est des de l’ imperi austrohongarès fins al món de la caiguda del mur. Els seus avis van lluitar contra Hitler i ella ho fa contra la imatge equivocada dels camps de refugiats a l’Europa del segle XXI.

Un dels grans éxits literaris a Alemanya es la seva última novel.la. Narra les experiències d´un vell professor universitari retirat que s’endinsa dins d’un camp de refugiats al centre de Berlín i escolta històries punyents i esperançades de joves arribats des de països llunyans, que vénen fugint de la guerra i de la misèria. El enfrontament de cultures està servit en una novel·la que és com un rusc de petites històries que apareixen desgraciadament en els mitjans de comunicació cada dia com la separació de nens dels seus pares, els ofegats a l’illa de Lampedusa, la cultura africana, el valor i el significat de les paraules, els refugiats, la guerra a Líbia, la caiguda del mur de Berlín, les sol·licituds d’asil a Europa, el drama dels desplaçats per la guerra, la responsabilitat d’aquells països que no tenen costa amb el mar Mediterrani, el conflicte amb Nigèria i la tragèdia dels ofegats a la Mediterrània. El protagonista de la novel·la, Richard es fa preguntes i les deixa obertes perquè el lector les tanqui.

Jenny Erpenbeck aborda el tema del dolor i la injustícia que viuen els éssers humans en les nostres civilitzacions avançades a les portes de les nostres cases. Hi ha en les seves novel·les una voluntat d’explicar la realitat històrica de l’Europa del segle XXI.

Richard, un filòleg expert en llengües clàssiques jubilat ens serveix de fil conductor pel món dels refugiats. Aquest home vidu, amb tot el temps del món per davant sense cap obligació, sense activitat laboral, viu al costat d’un llac on algú s’ha ofegat i el cadàver no ha estat encara rescatat. A poc a poc Richard comença a ocupar-se del tema dels refugiats a Alexanderplagtz, comença a fer visites freqüents a una llar de refugiats que han arribat des d’Itàlia, parla amb ells, els escolta les seves històries i comença a elaborar un assaig on es barregen els arguments dels clàssics grecs i els alemanys, hi ha aquí un joc de miralls sobre l’escriptura i la reflexió d’una novel·lista que domina la narració de forma magistral. Comença a impartir classes d’alemany per a refugiats i en aquest interès pels altres coneix un jove que va arribar de Ghana, Osarobo, i que, quan li pregunta quina oportunitat voldria tenir, li contesta que el seu desig és tocar el piano. I casualitats de la vida, Richard té un piano i Osarobo acaba buscant la música de forma intuïtivament. La novel·la és una aposta pel diàleg i una lluita contra la incomprensió, es tracta d’esforçar-se per posar-nos en les sabates de l’altre, en les sabates de l’estranger, en les sabates del desconegut que truca a la nostra porta buscant ajuda. Al final de la novel·la un entén el títol en què es declina el verb anar que explica el flux migratori a Europa i ens obliga a pensar i prendre partit.

  1. A. Aguado

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *