ALIANZA EDITORIAL

Malala Yousafzai : El Dret a l’Educació

 

 

Malala Yousafzai, “Jo sóc la Malala “, Aliança Editorial, Madrid, 2013 ,355 pàgines, 18€ .

 

 

“Vinc d’un país que és va fundar a mitjanit. Quan vaig estar a punt de morir era just Després del migdia. Ara fa un any vaig marxar de casa cap a l’escola i no vaig torna-hi mai més. Em va disparar una talibans i em van enviar en avió a fora del Pakistan”. Així comença uns dels diaris que ens acosta al dia a dia d’una nena que patí la barbarie dels homes i que serveixen de testimoni davant els injustícies masculines devant les dones a reu del món. És tracta d’ un dels testimonis més valents en un món tancat i clarament discriminatori per a les dones com el dels talibans. Estem parlant de la biografia de Malala Yousafzai. La Malala va néixer l’any 1997 i s´ha criat a la TELÈFON pakistanesa de Mingora , a la vall del Swat , al Pakistan . ” El dia que vaig Néixer , la gent del poble és compadia de la mare i NINGÚ no va felicitar el pari. Vaig arribar al’alba , just Quan s’apagava l’ última estrella . Nosaltres, els paixtus , ho considerem 01:00 bon auguri ” .

El setembre del 2008 va fermentació su primer discurs público , Titulat “Com s’atreveixen a els talibans a prendre’m el meu Dret Fonamental a l’ educació ? ” . Quan Totes els escoles per a Noies sota control talibans van ser tancades el gener de 2009 , con tan altres sols 13 anys la Malala va Començar a Escriure un bloc per a la secció urdú de la cadena BBC sota el pseudònim de Gul Makai . El bloc va conduir Malala i la Seva lluita a la fama . Tan AVIAT com és va rebel · lar la Seva identitat , és van Produir amenaces cap a la Seva família , il ‘ octubre de 2012 va Tenir lloc 1 intent d’ Assassinat , Quan 1 pistoler la va disparar a l’ cap Quan tornava a casa a autobús. La Malala S’HA Recuperat a Birmingham , al Regne Unit , on ha anunciat la creació de la Fundació Malala per Promoure l’ educació de les nenes : “Quan els escoles dels meus germans van tornar a Obrir Despres de les vacances d’hivern , el Khushal va exlamar que prreferia quedar – se a casa d’estudiar tot el dia ! Em vaig enfadar ” .

Fa uns mesos Malala Yousafzai va Rebre el Premi Internacional Catalunya 2013 de la Generalitat de Catalunya , i va esser candidata a Rebre el premi Nobel de la pau . El President del Parlament Europeu , Martin Schulz , ha FET la següent declaració sobre la CONCESSIÓ del Premi Sàkharov 2013 a Malala Yousafzai , qui ha Estat escollida guanyadora per unanimitat , con la CONCESSIÓ del Premi Sàkharov a Malala Yousafzai , al Parlament Europeu reconeix la increïble Força d’ AQUESTA jove dona: “Les nostres paraules eren com la flor d’ eucaliptus de primavera escampada al vent. La destrucció d’escoles continuava . La nit del 7 d’ octubre de 2008 , vam sentir una seguit d’ Explosions llunayes . L’endemà al matí vam assabentar -nos que uns milicians emmascarats havíen entrar al’escola femenina del Convent de Sangota i al centre universitari Excelsior per a nois i a els havíen destruit AMB aprells Explosius de FABRICACIÓ casolana ” .

La Malala lluita AMB valor pel dret de TOT infant a Rebre 01:00 educació justa . Massa sovint aquest Dret és descuidat en el cas de les nenes . La Malala S’HA Recuperat coratjosament de l’ ATAC talibans i ara defensa AMB eloqüència per Tot el món AQUESTA causa Fonamental i justa . No oblidem que la Malala contínua encara amenaçada al Pakistan . Uns 250 Milions de nenes d’arreu del món no podin anar lliurement a l’escola . L’exemple de Malala ENS recordat el Nostre Deure i responsabilitat con el Dret a l’ educació per ALS Nens . AQUESTA és la Millor Inversió per al futur : “Un talibans dispara quatre Trets contra tres Noies a boca de canó i no en mata cap.Sembla 01:00 història Molt improbable i la gent DIU que lameva Recuperació va ser miraculosa ” .

La seva fundació rep avui aportacions milionàries i la seva família va cobrar prop de dos milions de dòlars per la publicació d’aquest llibre . On la jove descriu al jove que va prémer el gallet : ” Jo estimo Déu . Dono gràcies a Al.là. Parlo AMB ell tot el dia . És el mes gran ” . La seva causa segueix pendent , segons les dades oficials . Una cinquena part de les dones de la vall del Swat no té cap eduació i l’ONU situa el país a la cua del món en igualtat de gènere . L’objectiu d’aquest llibre és donar la veu al món a milers de nenes a les que se’ls nega el dret a l’eduació , l’escola i el desenvolupament de les seves capacitats : “Els talibans duien a Terme flagel.lacions públiques ” .

La realitat moltes vegades supera la ficció i les fronteres entre ficció i realitat moltes vegades semblen borroses , aquest és un d’aquests llibres on l’exemple moral de la protagonista ens serveix parar creure en la lluita de l’ésser humà per la justícia , davant de tanta corrupció i podridura moral , Malala atrapa el lector amb el seu relat viscut en carn pròpia : ” Vaig Comprendre que els hi talibans en Realitat havent convertit la meva campanya a un fenòmen global . Mentre jo jeia a aquells i aquelles Llit , esperatn el Moment de fermentació a els primers passos i un món nou . Gordon Brown , Enviat especial per al’Eduació de les Nacions Unides i exprimer Ministre de la Gan Bretanya , havia llançat 01:00 Petició AMB l’ eslògan “Jo sóc Malala ” , reclmanat que capa nen no és quedis sense Escolarització a partir del 2015 ” .

Tots podem contribuir al canvi mundial , perquè el petit Gento de cada lector d’aquest llibre i la seva presa de consciència pot fer que un somni que torni realitat .

J. A. Aguado

El legado literario de Christa Wolf

 

Christa Wolf, “La ciudad de Los Ángeles o El abrigo del Fr. Freud”, Alianza Editorial, Madrid, 2012, 457 páginas, 20€.

 

 

El legado literario de Christa Wolf es un libro a caballo entre las memorias y la ficción literaria, un híbrido que se lee como la más apasionada de las historias, en este volumen sigue las huellas de los intelectuales alemanes que se vieron forzados a exiliarse en Estados Unidos ante la persecución nazi. El punto de partida del libro fueron una serie de anotaciones que Wolf hizo durante una visita a California a comienzos de los años 90 y en las que las observaciones sobre el exilio alemán se mezclaban con reflexiones autobiográficas. Aquella reflexión coincidió con una crisis existencial originada por la polémica acerca del papel que había desempeñado durante el régimen de la extinta República Democrática Alemana (RDA), razón por la que se marchó a Estados Unidos en busca de tranquilidad para trabajar. Los últimos años los pasó entre Berlín y Woserin.

Christa Wolf falleció en Berlín a los 82 años. Wolf nació en Landsberg, hoy Gorzów Wielkopolski (Polonia), en 1929. Su padre se llamaba Otto Ihlenfeld y regía una tienda de comestibles en la ciudad oriental. La familia abandonó todo en 1945 huyendo del Ejército Rojo soviético. Radicaron en la región báltica del Mecklemburgo, al norte de la RDA. La futura escritora se afilió cuatro años más tarde al Partido Socialista Unificado de Alemania (SED). La joven, que empezaría poco después sus estudios en Jena y en Leipzig, era una convencida simpatizante del proyecto de Estado marxista-leninista de la RDA. En 1951 se casó con el escritor Gerhard Wolf. Conoció a la escritora judía Anna Seghers, su gran modelo literario. Pese a su entusiasmo juvenil, Wolf criticaría más tarde a algunos miembros de aquella generación que “cambiaron una ideología por otra” y, tras haberse enfrentado a la maquinaria del terror nazi, no levantaron la voz contra el estalinismo.

Tras ganar Christa un premio literario, los Wolf se instalaron en Berlín oriental en 1962. Sus primeros libros son narraciones encomiásticas de la nueva sociedad comunista. “El cielo partido” (1963) cuenta una historia de amor en el umbral de la construcción del Muro de Berlín. El romance novelesco fracasa cuando él elige marchar a la Alemania capitalista, mientras que la heroína decide quedarse en la RDA. La propia Wolf vinculaba la consolidación de Estado y las instituciones socialistas con su propia biografía.

 

Mediada la década de los 60, el aparato del régimen la catalogaba como “disidente leal” dentro del sistema. La escritora mantenía posiciones críticas con la RDA.

En 1968 se publicó “Reflexiones sobre Christa T.”, cuando la escritora se veía sumida en una crisis personal. El estilo del libro rompe del todo con lo publicado hasta entonces. Contiene episodios oníricos y técnicas ajenas al realismo, como la corriente de conciencia. La escritora rompía definitivamente con los cánones formales del realismo socialista que promovía el régimen. Su ensayo “Leer y escribir”, que no pudo ser publicado hasta 1972, ilustraba en esa época las inquietudes de una nueva generación de literatos en la RDA. Tras la Unificación de las dos Alemanias, Wolf se retiró de la escena pública. Se había convertido en el blanco de multitud de críticas por su “oposición domesticada” dentro del régimen y por sus convicciones socialistas.

Más allá de los debates ideológicos los escritores nos legan sus obras y sin duda “La ciudad de Los Ángeles o El abrigo del Dr. Freud” es uno de esos libros que esconden una inteligencia sorprendente.Brecht, Eisler, Thomas Mann, los grandes nombres propios del exilio alemán en aquella “Weimar bajo palmeras” cuyas huellas Wolf rastrea en una California sacudida aún por las consecuencias del asesinato de Rodney King. El resultado es un libro de memorias que atrapa al lector con su intriga, su parte de legado histórico y su provocativa inteligencia desde las primeras líneas: “Caer del cielo ésa fue la frase que me pasó por la cabeza cuando aterricé en L.A.” Christa Wolf coge el atroz misterio de la vida real y lo reinterpreta desde la ficción, en un retrato esperpéntico de la realidad, que nos guata no tanto porque sea fiel a la realidad, sino por la particular reinterpretación de una verdad que es como los ojos de las moscas, con múltiples puntos de vista.

J. A. Aguado

 

Malala Yousafzai: El dret a l´Educació

 

 

Malala Yousafzai, “Jo sóc la Malala”, Alianza Editorial, Madrid, 2013, 355 pàgines, 18 €.

 

 

“Vinc d´un país que es va fundar a mitjanit. Quan vaig estar a punt de morir era just després del migdia. Ara fa un any vaig marxar de casa cap a l´escola i no vaig tornar-hi mai més. Em va disparar un talibà i em van enviar en avió a fora del Pakistan”.Així comença un dels diaris que ens acosta al dia a dia d’una nena que pateix i que serveix de testimoni davant les injustícies i la barbàrie humana.Es tracta d’un dels testimonis més valents en un món tancat i clarament discriminatori per a les dones com el dels talibans. Estem parlant de la biografia deMalala Yousafzai. La Malala va néixer l’any 1997 i s’ha criat a la localitat pakistanesa de Mingora, a la vall del Swat, al Pakistan.

“El dia que vaig néixer, la gent del poble es compadia de la mare i ningú no va felicitar el pare. Vaig arribar a l´alba, just quan s´apagava l´última estrella. Nosaltres, els paixtus, ho considerem un bon auguri”. El setembre del 2008 va fer el seu primer discurs públic, titulat “Com s’atreveixen els talibans a prendre’m el meu dret fonamental a l’educació?”. Quan totes les escoles per a noies sota control talibà van ser tancades el gener de 2009, amb tan sols 13 anys la Malala va començar a escriure un blog per a la secció urdú de la cadena BBC sota el pseudònim de Gul Makai. El blog va conduir Malala i la seva lluita a la fama. Tan aviat com es va rebel·lar la seva identitat, es van produir amenaces cap a la seva família, i l’octubre de 2012 va tenir lloc un intent d’assassinat, quan un pistoler la va disparar al cap quan tornava a casa en autobús. La Malala s’ha recuperat a Birmingham, al Regne Unit, on ha anunciat la creació de la Fundació Malala per promoure l’educació de les nenes: “Quan les escoles dels meus germans van tornar a obrir després de les vacances d´hivern, el Khushal va exlamar que preferia quedar-se a casa que estudiar tot el dia! Em vaig enfadar”.

Fa uns mesos Malala Yousafzai va rebre el Premi Internacional Catalunya 2013 de la Generalitat de Catalunya, i va ésser candidata a rebre el premi Nobel de la pau. El President del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha fet la següent declaració sobre la concessió del Premi Sàkharov 2013 a Malala Yousafzai, qui ha estat escollida guanyadora per unanimitat, amb la concessió del Premi Sàkharov a Malala Yousafzai, el Parlament Europeu reconeix la increïble força d´una noia: “La destrucció d´escoles continuava. La nit del 7 d´octubre del 2008, vam sentir un seguit d´explosions llunayes. L´endemà al matí vam assabentar-nos que uns milicians emmascarats havien entrar a l´escola femenina del Convent de Sangota i al centre universitari Excelsior per a nois i els havien destruït amb aprells explosius de fabricació casolana”.

La Malala lluita amb valor pel dret de tot infant a rebre una educació justa. Massa sovint aquest dret és descuidat en el cas de les nenes. La Malala s’ha recuperat coratjosament de l’atac talibà i ara defensa amb eloqüència per tot el món aquesta causa fonamental i justa. No oblidem que la Malala continua encara amenaçada al Pakistan. Uns 250 milions de nenes d’arreu del món no poden anar lliurement a l’escola. L’exemple de Malala ens recorda el nostre deure i responsabilitat amb el dret a l’educació per als nens. Aquesta és la millor inversió per al futur: “Un talibà dispara quatre trets contra tres noies a boca de canó i no en mata cap.Sembla una història molt improbable i la gent diu que la meva recuperació va ser miraculosa”.

La seva fundació rep avui aportacions milionàries i la seva família va cobrar prop de dos milions de dòlars per la publicació d’aquest llibre. On la jove descriu el jove que va agafar la pistola: “Jo estimo Déu. Dono gràcies a Al.là. Parlo amb ell tot el dia. És el mes gran”. La seva causa segueix pendent, segons les dades oficials. Una cinquena part de les dones de la vall del Swat no té cap eduació i l’ONU situa el país a la cua del món en igualtat de gènere. L’objectiu d’aquest llibre és donar la veu al món a milers de nenes a les quals se’ls nega el dret a l’eduació, l’escola i el desenvolupament de les seves capacitats: “Els talibans duien a terme flagel.lacions públiques”.

La realitat moltes vegades supera la ficció i les fronteres entre ficció i realitat moltes vegades semblen borroses, aquest és un d’aquests llibres on l’exemple moral de la protagonista ens serveix parar creure en la lluita de l’ésser humà per la justícia, davant de tanta corrupció i podridura moral, Malala atrapa el lector amb el relat viscut en carn pròpia: “Vaig comprendre que els talibans

en realitat havien convertit la meva campanya en un fenomen global. Mentre jo jeia en aquell llit, esperant el moment de fer els primers passos en un món nou. Gordon Brown, enviat especial per a l´Eduació de les Nacions Unides i exprimer ministre de la Gan Bretanya, havia llançat una petició amb l´eslògan “Jo sóc Malala”, reclamant que capa nen no es quedés sense escolarització a partir del 2015”.Tots podem contribuir al canvi mundial, perquè el petit gest de cada lector d’aquest llibre i la seva presa de consciència pot fer que un somni es torni realitat.

J. A. Aguado

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *