En motiu de la Setmana de la Ciència, els alumnes de 1r d’ESO van participar el divendres passat de la jornada de divulgació científica “Dia de la Ciència al carrer 2018”, organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Garraf amb la col·laboració de l’Escola Pia de Sitges, la UPC, el Museu del Ferrocarril, el Centre d’Estudis del Mar, l’associació Ciència en Acció, el CESIRE i l’Ajuntament de Sitges, i la participació dels instituts de la comarca, d’entre els quals el nostre institut Les Vinyes.

Acompanyats pels seus professors, els alumnes de 1rA i de 1rB van gaudir d’un dia assolellat després d’una setmana d’intenses pluges. Després d’esmorzar al passeig marítim de la platja de Sant Sebastià de Sitges, van anar al complex Maricel per visitar els museus de Cau Ferrat i de Maricel.

El complex arquitectònic Maricel de Sitges va ser construit entre els anys 1910 i 1918 a partir de l’antic hospital de Sant Joan Baptista, del segle XIV, i dels terrenys ocupats per antigues casetes de pescadors, per convertir-los en residència privada d’un magnat americà i col·leccionista d’art, en Charles Deering.

Actualment de titularitat pública, els Museus de Cau Ferrat i Maricel han esdevingut centres d’art de referència, amb col·leccions de pintura i escultura i objectes decoratius i funcionals de totes les èpoques, des del romànic fins al noucentisme, i posterior.

Els alumnes de 1r van poder visitar les col·leccions de la mà de la Susanna, la guia que els va ensenyar de manera molt didàctica els èxits tècnics assolits al llarg de la història de l’art: l’escorç, la perspectiva, les proporcions, la llum, l’expressió de les emocions del pintor…

Els alumnes estaven realment interessats, i van aprendre a observar un quadre i a distingir-ne diferents tècniques i diferents suports.

Alguns dels alumnes no havien visitat mai un museu, i també van aprendre a fer les visites en silenci i respecte, i van entendre que les obres d’art i els objectes antics s’han d’admirar però no tocar.

La sala de la guerra del museu Maricel, amb pintures alegòriques de la 1a Guerra Mundial va ser també molt interessant, i vam voler fer-nos-hi una fotografia de conjunt.

El mirador també va ser un espai ben atractiu, amb el mar a tocar de la pedra tallada, i el Sol, tan escàs aquests dies, entrant per les grans arcades.

El museu de Cau Ferrat tampoc va deixar indiferent a ningú. Va ser la casa-taller de l’artista Santiago Rusiñol des del 1893, i el 1933 va convertir-se en museu.

A part de l’arquitectura de l’època d’una casa senyorial, perfectament ben conservada, s’hi pot visitar la col·lecció personal de Santiago Rusiñol, que a part d’artista va ser col·leccionista d’art.

A la col·lecció podem trobar obres d’artistes tan destacats com Picasso, Casas, o del mateix Rusiñol.

Després de visitar els museus ens vàrem aplegar al Racó de la Calma tot esperant a que els companys anéssin sortint de Cau Ferrat i de Maricel.

Aprofitant el bell entorn i l’amabilitat d’un turista japonès vam poder fer-nos un foto de conjunt…

Finalment vam anar a l’esplanada de la Fragata, al passeig marítim de davant de l’església de Sitges, que és on se celebrava la jornada de “La Ciència al carrer”. Des de dalt de les escales ja es vèia un gran bullici, i teniem ganes de veure què s’hi fèia, i especialment perquè sabíem que els nostres companys de 4t d’ESO presentaven tot un conjunt d’experiments…

Els estands eren ben diversos, amb expositors de 8 centres educatius i la UPC, tots ells molt interessants.

Ens vàrem repartir en grups per visualitzar les experiències. Cada cert temps ben cronometrat sonava una botzina, moment en què calia canviar d’estand.

Els nostres companys de 4t d’ESO ens van presentar diverses experiències d’òptica, totes elles sorprenents, i val a dir que ens les van explicar amb molta professionalitat!

També hi havia la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril, que tenien muntada una locomotora a petita escala però que funcionava realment amb carbó i vapor d’aigua com una màquina de vapor real d’altres temps.

Finalment, va arribar el moment d’agafar de nou el tren cap a l’institut. Aquesta va ser una jornada pedagògica completa, de la que vàrem aprendre art, civisme, ciència i tècnica, i a més ens ho vàrem passar d’allò més bé!