Avui els alumnes de 3r d’ESO han participat del taller “Esmorzar complet i saludable”, impartit per la dietista i nutricionista Bet Sugranyes i organitzat per l’Institut d’assessorament dietètic i nutricional i l’Àrea d’Atenció a les Persones, Salut Pública i Consum, de la Diputació de Barcelona.
La Bet ens ho ha dit molt clar, l’esmorzar és l’àpat més important del dia, el que ens carrega les pil·les. Perque ens fem perfectament a la idea, si anem a l’institut sense esmorzar és com sortir de casa amb la bateria del mòbil al 5%!
És cert que moltes persones que no tenen l’hàbit senten que no els cal esmorzar abans de sortir de casa, però això no significa que no els sigui molt necessari. Hem de fer un petit esforç per acostumar-nos a esmorzar, i en pocs dies ja ens habituarem. No sopar massa el dia anterior també ens ajudarà, i és més saludable. De fet, hauriem de fer 5 àpats al dia, dels quals l’esmorzar i després el dinar són els més importants. Li segueix el sopar en importància, i finalment ens hem d’enrecordar de menjar alguna cosa sana a mig matí i per berenar.
I què hem d’esmorzar? Primer ens cal saber quins són els requeriments nutricionals. Ens calen hidrats de carboni, que ens proporcionen energia immediata per superar la mandra d’aixecar-nos del llit, ens calen també proteïnes, que ens proporcionaran força als músculs, i ens calen greixos per tenir energia suficient al llarg de tot el matí, però amb compte, que hi ha greixos saludables com els que provenen dels fruits secs, l’oli d’oliva, el peix blau o avocat, i greixos no saludables com els que trobem a la brioixeria, als fregits i a la majoria d’aliments processats. També ens cal fibra i calci. La fibra la podem obtenir de la fruita i dels cereals integrals, i el calci el podem aconseguir dels productes lactis. El calci és especialment important a la infantesa i a l’adolescència, que és el moment en el que el cos és capaç d’emmagatzemar-los als ossos. Després ja arribem una mica tard…
Els que sou intolerants als làctics no us preocupeu, perquè també tenen força calci les figues seques, els fruits secs, el bròquil, la col…
En els nostres àpats hem d’evitar al màxim els productes processats, perquè contenen massa sucre, massa sal i massa greixos no saludables.
Si no controlem el consum de sucre i de sal, acabarem abusant-ne, perquè són substàncies addictives (quant més en prenem més en volem i més en necessitem per continuar gaudint-ne del seu sabor). El millor és reduir-ne el consum, i ja veurem que en pocs dies ens acostumem i en gaudim igualment.
És especialment desaconsellat l’ús de sacarina o d’altres edulcorants artificials, perquè són molt més dolços que el sucre i si algun dia no en disposem ens acabarem posant 5 vegades més de sucre!
Quan vulguem endolcir un iogurt, en comptes de sucre, sacarina o mel, per què no li afegim una fruita dolça a trocets? Recordeu que cal prendre almenys 3 peces de fruita al dia!
Després de la xerrada la Bet ens ha animat a preparar-nos un bon i saludable esmorzar. En 5 minuts l’hem tingut, així que deixem-nos de la típica excusa de no haver esmorzat a casa abans de venir a l’institut per falta de temps!
Entrepanet de pa integral amb enciam, tomàquet, oli d’oliva i gall d’indi o tonyina. Senzill, complet, saludable i boníssim! I un batut de plàtan madur amb llet, tot un plaer!
La xerrada ha estat molt interessant i ens ho hem passat molt bé, però sobretot, esperem tots plegats que hagi contribuit a millorar els nostres hàbits i la nostra salut!
Deixa un comentari