Coincidint amb l’inici de la primavera, els alumnes de 1r d’ESO han començat a estudiar a la matèria de Biologia i Geologia els principals grups d’invertebrats: porífers, cnidaris, platihelmints, nemàtodes, anèl·lids, mol·luscs, artròpodes i equinoderms.

Dins dels artròpodes, els alumnes han de saber reconèixer  les característiques dels miriàpodes (centpeus, milpeus i escolopendres), dels aràcnids (àcars, aranyes i escorpins), dels crustacis (puces d’aigua, cirrípeds, ostràcodes i malacostracis (gambes, crancs…)) i dels insectes.

watermarked42017-03-27-0848

Els insectes formen el grup més diversificat de tots, i els alumnes han de saber reconèixer fins a 18 ordres diferents (papallones, libèl·lules, formigues, saltamartins, mosques, xinxes, etc.). Tot i haver d’estudiar molt, la millor manera de familiaritzar-se amb els artròpodes és aprendre d’ells de primera mà, cuidant-los, alimentant-los, i observant el seu comportament.

watermarked32017-03-27-0847

D’acord amb això, els alumnes de primer van tenir la setmana passada el primer contacte amb dues espècies d’insecte:

– Escarabat de la farina (Tenebrio molitor): és un coleòpter (escarabat) fàcil de mantenir, que s’alimenta de farines i pa sec.

– Escarabat argentí (Blaptica dubia): és un blatoïdeu (panerola) també fàcil de mantenir, que s’alimenta de restes vegetals i de pinso de gos o gat (de restes animals).

watermarked12017-03-27-0847

Els alumnes ja han pogut constatar una cosa de les larves de Tenebrio: no paren quietes! (Per sort, les crisàlides no es mouen…).