Què tenen a veure els gossets de les praderies i els suricates? Quins són els principals colors d’advertència de les granotes verinoses? En què es diferencien un cocodril d’un caiman? A quin tipus d’alimentació estan adaptats els sorprenents becs d’un tucà, d’un pelicà, d’un becplaner o d’un flamenc? A través de la realització de les 30 activitats del Treball del Parc Zoològic de Barcelona, confeccionat pel professor de Biologia i Geologia, els alumnes de 1r d’ESO han pogut aprendre avui divendres, 27 de maig, multitud de detalls sobre la biologia i el comportament dels vertebrats tetràpodes (amfibis, rèptils, aus i mamífers).
Amb aquest treball, els alumnes desenvolupen la seva autonomia personal i la capacitat de treballar en grup de forma col·laborativa d’una manera engrescadora tot cercant resposta a les activitats plantejades com si d’una gimcana es tractés. Tenen temps suficient per completar tot el treball al zoo (a casa sols caldrà passar-ho en net), però no tenen temps a perdre, doncs tot i disposar d’un plànol i d’una sèrie de pistes, no poden deixar cap racó sense visitar, perquè la resposta pot ser a qualsevol lloc dels tres sectors de treball en els que s’ha dividit la jornada, que ha estat des de les 10.00 (després d’esmorzar al parc de la Ciutadella) i fins a les 16.00 hores. Dues condicions al joc: una, els membres del grup han d’anar en tot moment plegats i no es poden separar, i dues, cal presentar-se als tres punts de trobada a l’hora exacta prevista (a les 11.30 davant de la Casa dels titís, a les 13.30 al parc infantil, i a les 15.40 davant de l’aviari).
Els alumnes no han parat de treballar, però també s’ho han passat d’allò més bé: han fet fotos i vídeos, han estat gaudint del dia assolellat en companyia de companys i amics, però també han dibuixat una tortuga de les illes Galápagos, han pintat amb els colors adequats el guacamai jacint, han relacionat els diferents crocodilians amb la seva procedència, han observat i anotat amb detall el comportament individual i col·lectiu de la família de ximpanzés… però sobretot han après a observar, a adonar-se dels detalls i a saber interpretar allò que observen.
![]() |
Deixa un comentari