El procés de familiarització a la llar

Des de la llar la Baldufa, entenem el procés de familiarització com el temps que necessita cada criatura per conèixer un nou espai, a unes persones adultes desconegudes i uns infants que, durant mesos, seran els seus companys/yes. És el període de cada persona necessita per adaptar-se a les situacions noves.

L’ inici a aquest primer cicle d’educació infantil a la llar d’infants és una etapa molt especial i delicada perquè, en la majoria dels casos, acostuma a ser el moment en que es produeix la primera separació entre l’infant i la seva família fora del seu entorn familiar i per això considerem que li hem de dedicar l’atenció i cura que necessita tant pels infants com per les seves famílies. Això fa que els inicis, com sempre, no siguin senzills. Aquest procés requereix temps per anar adaptant-se, coneixent i sentin-se còmoda amb la nova situació.

Segurament haureu sentit a parlar molt d’aquesta fase però mai és igual per a tots/es. Cada infant fa el seu propi procés i podeu trobar-vos des que no dormen bé, no dinen, estan com tristos o alterats fins que venen molt contents/es i al cap d’uns dies comencen a plorar. El plor és quelcom que s’encomana molt i és important que els infants plorin per expressar aquests neguits, dubtes o fins i tot desacord per haver de quedar-se aquí.  Els infants d’aquesta etapa encara no poden expressar-se bé amb paraules com faríem les persones adultes i per això ho fan a partir d’emocions, sentiments, comportaments… Tenen una percepció i sensibilitat primerenca molt més innata. És un moment molt emocional.

Des de la Llar, coneixem aquest procés però cada any la vivim amb la mateixa intensitat que vosaltres perquè també té una part de novetat per nosaltres. Arriben persones diferents que encara no ens coneixen amb les que hem d’establir uns vincles de confiança i empatia a partir dels quals començar a desenvolupar la nostra professió i això també ens requereix temps per anar-nos coneixent mútuament.Tot l’equip us acompanyarem i us ajudarem a portar-ho de la manera més relaxada i còmoda possible. Vosaltres pregunteu, parleu, no us quedeu amb el neguit a dins i si necessiteu una abraçada, demaneu-la.

Al principi l’adaptació us podrà semblar un caos. Inclús creureu que és impossible que això passi però també us arribarà el moment en què els infants no us diran gairebé adéu quan entrin a la seva classe o que s’enfadin perquè no volen marxar de la llar a les sortides. Tot arribarà. Fins aleshores, el nostre paper, infant- famílies- educadores, és el de treball en equip. Mantenir la calma, transmetre als infants la màxima tranquil·litat per no transmetre als infants els neguits i pors encara que per dins ens mengin els nervis…. I respirem, tot passarà.

Per garantir que això ho puguem fer així caldrà ser respectuós amb aquest període tenint en compte les necessitats de cada infant.

Per ajudar-vos amb l’organització familiar, des de la llar us facilitarem uns horaris per realitzar aquest procés d’adaptació durant les primeres setmanes del curs. En mesura de les necessitats individuals, podreu anar parlant amb l’educadora per anar reajustant aquests horaris fins arribar a la jornada escolar habitual.

Què fem a la llar perquè la familiarització sigui la més òptima possible?

  • Grups reduïts.
  • Horaris reduïts amb un augment progressiu, fins a arribar a l’horari que cada criatura farà de manera habitual.
  • Programació específica a partir de propostes de joc i materials amb l’objectiu d’oferir un espai atractiu que doni seguretat i moments per fomentar el vincle amb l’educadora i la cohesió de grups.
  • Mantenim la comunicació diària amb les famílies i les acompanyem informant en tot moment del procés d’adaptació del seu fill/lla.

 

Com podeu col·laborar les famílies?

  • Disposant d’uns dies per acompanyar a l’infant amb la seva presència dins l’aula o bé tenir disponible algún famliar proper a l’infant perquè el pugui acompanyar el temps que necessiti per adaptar-se a la llar.
  • Intentant transmetre seguretat i entrar a la llar de manera relaxada.
  • Parlant amb l’infant per anticipar allò que farà a la llar.
  • Explicant al vostre fill/a on anirà, per què, durant quina estona, quan el vindreu a buscar, quan s’allargarà i  fer-ho, dintre de les vostres possibilitats, de manera gradual i progressiva.
  • Fent un comiat breu i intentant mantenir la calma encara que el nen o la nena expressi les seves emocions mitjançant el plor, fent alguna rebequeria ….
  • Confiant en l’equip d’educadores i donant temps en aquest procés d´adaptació del seu fill o filla.
  • Mantenint una comunicació continuada amb l’educadora i l’infant.

Us animem a deixar-vos acompanyar durant aquest procés per l’equip de la Baldufa, no dubteu en consultar els vostres neguits i inquietuds.