Projecte Creixem entre Plantes

Des de fa uns anys, la llar d’infants La Baldufa de Barberà del Vallès  participa en el projecte comunitari Creixem entre Plantes.

El Creixem entre Plantes és un projecte d’aprenentatge i servei (ApS) que es desenvolupa en xarxa amb l’alumnat del PFI (Programa de Formació i Inserció) d’auxiliar de vivers i jardins de la Fundació Barberà Promoció i l’alumnat de primer d’ESO de l’Institut Bitàcola.

Com a llar, un dels nostres principis és aprendre a conviure en una societat on les persones ens ajudem, ens respectem i tinguem cura les unes de les altres. Una societat que ens permeti créixer com a persones amb valors socials i de convivència.

Les accions educatives que es realitzen consisteixen a fer que, l’alumnat del PFI interactua i ensenya als infants com creixen les plantes, com es cuiden i quines característiques tenen, encarregant-se també de la cura dels nostres horts i/o jardins. Paral·lelament, l’alumnat de l’Institut Bitàcola observa, participa i recull les activitats amb la finalitat d’informar a la ciutadania de les accions que s’estan duent a terme. 

El jovent ens ajuda amb els espais verds, alhora que els infants els motiven de manera que, tant uns com els altres, a part d’adquirir els coneixements educatius específics de les accions realitzades,  adquireixen i/o enforteixen valors com l’empatia, la cura, l’estima, l’acceptació, la convivència, la corresponsabilitat, el treball en equip… els quals ajuden a l’autoconeixement i milloren l’autoestima.

 Algunes de les activitats que es duen a terme són: tenir cura de l’hort, activitats amb plantes aromàtiques, conèixer els arbres fruiters de la llar, collir llimones i fer llimonada, trasplantar flors, compartir moments de joc i cura… En totes elles hi ha una interacció directa entre joves i infants la qual fa que els aprenentatges siguin molt enriquidors.

El tancament del projecte es fa mitjançant una exposició lúdica- creativa on es convida a tothom: participants del projecte, infants de la llar i famílies. En aquesta, l’alumnat de Bitàcola s’encarrega de donar forma a tota la informació recollida i presentar-la per donar a conèixer a la ciutadania les accions realitzades al llard de l’acte de cloenda.