Metodologia de l’anàlisi de videoclips

Com ja diu el títol del nostre treball, el que més ens interessa a nosaltres són els videoclips i el paper que se li dóna a la dona en aquests. Per a nosaltres, és la part més important de tot el treball, ja que aquí hem analitzat videoclip per videoclip el paper que se li fa representar a la dona segons el gènere musical.

Des d’un principi ja teniem pensat fer un anàlisi de diferents videoclips de diferents gèneres musicals, però el nostre problema era que no sabíem com elaborar aquest estudi. Finalment, amb l’ajuda de la nostra tutora, ens va comentar fer unes graelles amb diferents ítems dels quals treurem la informació necessària.

Els diferents ítems de les graelles són els següents:

Número de nois i noies que apareixen en el videoclip, hem de veure si hi ha la mateixa quantitat de nois i noies als videoclips per veure quin dels dos gèneres ven més.

Moviments, en aquest ítem volem observar els diferents moviments o comportaments que té la dona per veure si hi ha sexisme o no.

Maquillatge, aqui mirem la presència de maquillatge en la dona, per veure si hi ha un excès de maquillatge, si hi ha una quantitat adequada o directament si no hi ha cap presència. El nostre objectiu amb aquest ítem és poder arribar a veure si hi ha un aprofitament del maquillatge per vendre el videoclip i/o la cançó.

Complements,  en aquest apartat ens fixem en els diferents accessoris que porta la dona (com collarets, gorres, arracades, braçalets, rellotges, ulleres, piercings…). Com a objectiu volem veure si la quantitat de complements i la seva grandària està relacionada amb l’exhibició del cos de la dona als videoclips.

Vestimenta, aquest ítem és un dels més importants per a aquest anàlisi, ja que la vestimenta és un dels factors més importants per veure si hi ha sexisme a un videoclip i com és reflexat el valor de la dona. En aquest, ens hem fixat en les diferents peces de roba que porta la dona (samarretes ajustades, curtes, amb escot pronunciat, pantalons molt curts, ajustats…)

Número de parts del cos que es veu (Noies i nois) , aquí volem veure la diferència que hi ha entre nois i noies a l’hora d’exhibir el seu cos, i així observar quins dels dos gèneres és més venut en un videoclip.

Espai, és el lloc on està filmat el videoclip. Segons l’ubicació influeix l’ambient que apareix al videoclip.

Ambientació, és la sensació que vol transmetre el videoclip a l’espectador. Amb això volem veure que segons l’ambient, el comportament de la dona serà diferent.

Lletra i videoclip, en aquest ítem hem analitzat si hi ha igualtat o desigualtat respecte a la dona.

Tipus de sexisme, aquest ítem l’hem elaborat a partir de la nostra part teòrica, per veure quin tipus de sexisme ressalta al videoclip (pot no haver sexisme).

Orígen, és la nacionalitat del/la cantant/s. Això ens ajuda a veure en quin país hi ha més sexisme cap a la imatge visual de la dona.

A l’hora de fer l’anàlisi, vam fer una selecció dels videoclips més visualitzats del moment per veure si el que més es veu, és allà on hi ha una exaltació del cos de la dona.

Amb aquesta part del treball volem veure si el tipus de gènere musical afecta al paper que se li fa representar a la dona i com la dona és representada en cadascun d’ells.