Sexisme en la dona en la imatge visual

El sexisme és l’actitud discriminatòria de qui no valora les persones del sexe oposat o fa distinció de les persones segons el seu sexe.

Al sexisme hi actua el llenguatge sexista, que són els trets relacionats amb els prejudicis culturals relacionats amb la identitat sexual, freqüentment associats al masclisme, a la misogínia,a la misàndria, o menyspreu real. Utilitzem el masculí genèric, com per exemple, “els professors de l’escola són bons”, quan podríem dir “El professorat de l’escola és bo”.

el-llenguatge-per-la-igualtat-6-638

La cosificació de la dona s’ha tornat més rellevant , en una societat devorada pel consumisme i on les dones han passat a convertir-se una mercaderia dedicada al plaer, generalment, de l’home . Aquesta forma de violència simbòlica, que resulta gairebé imperceptible, sotmet a totes les dones a través de la publicitat, les revistes, les sèries de televisió, les pel·lícules, els videojocs , els vídeos musicals , les notícies, la tele realitat etc…

A la imatge visual de la dona podem trobar diferents situacions que fa que sigui sexisme:

->Una dona que no se’l vegi el cap, per exemple, facilita el veure-la com un simple cos a l’esborrar qualsevol indici d’individualitat transmès per les cares, ulls i el contacte visual amb la persona de la imatge.screen-shot-2014-09-02-at-11-09-46-am

-> S’aconsegueix el mateix efecte despersonificador quan es mostra a les dones des del darrere, que veiem una imatge enfocada al cul i les cames de la dona.

fyjih1-1

->La “intercanviabilitat” és un element comú en la publicitat i reforça el concepte que les dones, igual que els objectes, són consumibles, és a dir, ” com més millor “, idea que esborra el valor individual de cada dona. Es diu intercanviabilitat, ja que en aquests casos, les dones es poden intercanviar per objectes, com per exemple en aquest anunci del cotxe “Fiat 500 Abarth”, on la dona és intercanviada per un cotxe.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=adR7KgX7R7E[/youtube]

849-bmw-face-advert

Dona tractada com a objecte (Cotxe)

dfgh

Dona tractada com a objecte (Taula)

 

 

 

 

 

 

 

->Mostrar-les en grup esborra la seva individualitat i multiplica l’impacte de la imatge.

vs