Els videoclips

El videoclip és un petit curtmetratge realitzat en vídeo que serveix per promocionar una cançó o un tema musical. La música va acompanyada d’imatges, generalment relacionades amb el tema interpretat.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kIBdpFJyFkc[/youtube]

Són produccions molt dinàmiques que tenen per objectiu cridar l’atenció del telespectador. És el gènere audiovisual en què hi ha més creativitat i experimentació.

Les característiques principals dels videoclips són les següents:

  • Es crea per vendre o promocionar una cançó i per construir o reforçar la imatge d’un artista o grup.
  • Tècnicament és una combinació que inclou música, imatge i llenguatge verbal. El videoclip sempre sorgeix d’una obra musical prèvia
  • Crea un llenguatge i estètica específics, a partir de la relació entre imatge i so.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nxvm4P0jFKY[/youtube]

L’associació entre la música i la imatge en moviment no sorgeix fins que el cinema decideix irrompre a la pantalla. Oskar Fischinger, cineasta de les avantguardes europees, va començar a crear les primeres obres de música visual. Durant els anys 20, va realitzar petites pel·lícules animades en què les imatges intentaven adaptar-se a la música. Va ser el primer home a aplicar el color i el so en relació amb el tema musical.

ac6deb35ec688cac30aa435b378a2ce9

Oskar Fischinger.

Es diu que el grup “The Beatles” va ser el primer grup en crear un videoclip. Com que no podien assistir a tots els programes de televisió als que eren convidats, el 1966 van decidir produir vídeos per acompanyar la música de les cançons “Paperback Writer” i “Rain” i enviar-los als programes .

the_beatles

El 1979, John Lack i Michael Nesmith, als Estats Units, van intentar crear un canal temàtic musical per cable.

La popularitat dels videoclips musicals, va créixer l’any 1980, però no va ser fins l’agost de 1981 quan la MTV (Music Televisión) va iniciar les seves transmissions, amb uns videoclips que eren totalment d’origen britànic.

333739

Primera transmissió de MTV.

Actualment, la publicitat audiovisual i el videoclip estan molt relacionats entre ells mateixos, ja que busquen persuadir a l’espectador per a que realitzi un acte de compra, és a dir, els videoclips són utilitzats per gent que vol veure representada la història de la lletra de la cançó,i si el que veu li agrada, farà que quan l’artista posi a la venta el seu àlbum musical, el consumidor ho comprarà.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-lDsqOsJL7k[/youtube]