Introducció

Per a nosaltres la música és molt propera i ens transmet sentiments que no pot fer qualsevol, per això i per l’ajuda de la nostra tutora, vam decidir fer aquest treball de recerca.

En un principi la nostra idea era fer un treball que estigués relacionat amb la dona ja que al principi només erem la Neus i l’Ana. Us podríeu preguntar el per què el treball havia de tractar de la dona, doncs bé, la nostra recerca vam creure que havia de ser de la dona ja que les dues som dones i sabíem les situacions que té la dona actualment i les que ha pogut passar durant els segles passats.

La nostra primera idea va ser el paper de la dona al llarg de la història, és a dir, des de l’epoca antiga fins l’epoca actual, però pensant-ho millor vam creure que seria un tema difícil de desenvolupar i no molt proper a nosaltres, a més, a la nostra tutora no li convencia. A continuació, vam pensar treballar el paper que adopta la dona en diferents religions arreu del món, però la nostra tutora va creure que seria un tema molt ampli i no sabriem com formular-ho . Seguidament al grup es va unir el Joaquín car no tenia parella i li vam oferir venir al nostre grup.

Finalment amb l’ajuda de la nostra tutora i debatint el tema entre tots tres, vam optar pel nostre treball (la imatge de la dona als videoclips).

Vam creure que aquest tema seria interessant i ens cridaria més l’atenció perquè és un tema molt rellevant en la nostra societat i a més, tots tres som amants de la música.

Un cop escollit el tema del nostre treball vam quedar amb l’Isabel (la nostra tutora) per començar a pensar quins ítems tractariem en la nostra recerca. Vam fer un índex que constava de les diferents parts que tractariem i ens vam dividir la feina, també ens va dir que tenia una ex-alumna que ens podria ajudar en aquest treball perquè és ballarina professional, així que ens va posar en contacte amb ella abans de les vacances d’estiu.

Per sorpresa nostra, l’Isabel ens va dir que el treball el fariem en format blog, una novetat per a nosaltres ja que mai havíem treballat en aquest format en una entrega tan important, però ens va semblar una bona idea perquè seria una nova experiència i a més, entretinguda.

Abans d’acabar el curs de 1er de Batxillerat, la part teòrica gairebé estava enllestida però posteriorment vam haver de fer modificacions per millorar-la.

Al juliol ens vam posar en contacte directament amb l’ex-alumna de l’Isabel i vam proposar un dia per a fer-li una entrevista. Ens vam preparar bé totes les qüestions que li haviem de fer per tal que la informació que ens aportés ens sigués útil per al nostre treball.

Posteriorment, la nostra tutora ens va dir que el millor que podriem fer era possar-nos en contacte amb productores de videoclips per tal de tenir una visió i una opinió professional sobre el tema que tractariem. Així ho vam fer. A l’agost vam enviar correus a dues productores de videoclips però només vam rebre resposta d’una d’elles. Vam parlar amb el director de la productora (Manuel Mira) i vam concertar una entrevista al mes de septembre, ja que a l’agost no vam poder fer-ho.

Durant els mesos d’estiu vam estar treballant les correccions de la part teòrica que ens va enviar l’Isabel, poc a poc, el treball anava agafant la forma que havíem acordat al principi de tot.

A l’iniciar el nou curs ens vam posar a treballar més seriosament amb el blog (a l’estiu no vam fer res en aquest) car volíem que tot estigués ben fet abans de començar a posar la informació corresponent. Al principi potser ens va semblar una mica difícil aquest format però vam aprendre amb rapidesa a utilitzar-lo.

També ens vam possar en contacte amb Inés Tarradellas, una noia que ens va recomanar Sandra Jurado (ex-alumna del nostre institut), ja que és una dona que treballa molt en el tema del feminisme. No ens vam poder veure personalment però vam concertar una entrevista online.

Vam parlar amb la nostra tutora per començar a preparar les enquestes que faríem a alguns alumnes del nostre institut. Vam trigar una mica a fer-les ja que no ens posàvem d’acord amb el que havíem de preguntar i en l’elecció de les imatges. Finalment, a la següent setmana d’haver fet els trimestrals vam passar per les diferents classes a fer-les.

La utilització del blog va ser unes de les poques dificultats que hem tingut al llarg d’aquest treball, perquè no ens ha semblat complicada la nostra feina i hem sabut assolir-la amb moltes ganes i sobretot sempre en equip.

A més, les enquestes va ser una altra de les dificultats que hem tingut, ja que alguns alumnes no s’ho van prendre amb seriositat i a l’hora d’analitzar-les vam haver de descartar moltes d’aquestes perquè no ens aportaven res útil per al nostre treball.

L’objectiu de la nostra recerca des d’un prinicipi era observar com el paper de la dona als videoclips musicals influeix a la nostra societat, especialment als adolescents.

Volem fer saber a la societat que encara que estiguem en ple segle XXI, hi ha certes accions als videoclips que demostra que encara hi ha desigualtat entre homes i dones, és a dir, hi ha petits detalls que encara que hi ha hagut un progrés gran a la societat, hi ha molts aspectes del sexisme que els tenim tan interioritzats en nosaltres que no ens adonem d’ells i no els hi donem importància però encara són presents.

El nostre treball consta de dues parts ben diferenciades, la part teòrica i la part pràctica.

Dins de la part teòrica podeu trobar la definició de sexisme i la historia d’aquest amb dos subtemes, que són els tipus de sexisme i el sexisme en la dona en la imatge visual, aquest últim està dividit en dos subapartats que són el feminisme i el masclisme, que està dividit en: micromasclismes i exemples del masclisme.  A continuació trobareu la definició i els diferents tipus d’estils musicals, la definició i la historia dels videoclips que estan dividits en: El masclisme als videoclips, la imatge visual de la dona als videoclips i un article d’interès.

A la part pràctica podeu trobar la metodologia de l’anàlisi de videoclips i l’anàlisi d’aquests. A continuació podeu veure la metodologia de les entrevistes i les 3 entrevistes que hem fet. També podeu observar la metodologia dels MTV awards i els Grammy llatins, l’anàlisi d’aquests i les conclusions.  Per finalitzar la part pràctica hi ha l’enquesta feta als alumnes de l’Institut Can Planas i les seves conclusions.

Per últim podeu trobar la conclusió del nostre treball, els agraïments i la bibliografia.

Per finalitzar, volem dir que durant aquest temps fent el Treball de Recerca hem viscut moltes experiències noves que ens han aportat una gran informació per a la nostra investigació. I deixant a part els moments d’angoixa i patiment que hem pogut arribar a passar, hem gaudit molt de les diferents activitats que hem realitzat i sobretot del gran vincle que hem format entre els membres del grup i del ben estar que hem experimentat en aquests mesos.