Exemples de masclisme

El masclisme s’ha reflectit  en diversos aspectes de la vida social, a vegades de forma directa i, en altres circumstàncies , de manera suau.

Durant molt anys, per exemple, es va negar el dret al vot de la dona. En alguns països, per una altra banda, encara es castiga l’adulteri de la dona amb la pena de mort, en canvi als homes no li correspon el mateix càstig.

L’obediència de la dona al seu marit encara segueix sent un valor positiu. Hi ha opinions de la religió catòlica que diuen que una dona aconsegueix la seva plenitud quan es casa i es transforma en ama de casa per atendre el seu marit i els seus fills .

El masclisme també es reflecteix en la societat  amb frases com “Paula és l’esposa de Joan”,  ja que l’oració invertida no es usual “Joan és el marit de Paula”. La dona encara es vista com una propietat  de l’home.

La publicitat sexista, és aquella publicitat on apareixen dones d’escassa vestimenta per augmentar la venta de productes, també és una mostra de masclisme.

sexe-i-dones

Anunci de “Durex” on es pot veure una dona amb mal a les comissures dels llavis. Dóna a entendre que l’home és “el millor” en les relacions sexuals.

denuncia-boheme

Cartell d’un bar fent veure la dona com a objecte sexual, ja que incita el consumidor a comprar i així tenir relacions sexuals assegurades.

captura-de-pantalla-2013-10-02-a-las-12-00-59-13378

Anunci publicitari que deixa veure a la dona com a la mestressa de casa, ja que relaciona l’eslogan “Limpia, fija y da esplendor” amb la dona que subjecta el diccionari.

A la religió també es donen casos de masclisme en que la dona no pot accedir a diferents càrrecs. El masclisme es manifesta de manera individual en societats que, per exemple, condemnen la violència domèstica.

Als Jocs Olímpics de Río 2016 s’ha utilitzat molt el llenguatge sexista, en coses com: La paraula “home” s’utilitza tres vegades més que la de “dona”, tot i que el 45% dels atletes olímpics són dones. Com els descriuen a ells? “Ràpids” i “forts” són els adjectius més usats. En el cas de les dones, les paraules més utilitzades tenen a veure amb la seva edat i el seu estat civil. Com conclouen en l’estudi: el llenguatge utilitzat per referir-se a la dones se centra sobretot en la seva roba, la seva vida personal, posant més èmfasi en la part estètica que en la atlètica.

A les tiradores d’arc, que van quedar en quarta posició, van ser presentades pel diari esportiu italià QS Quotidiano Sportivo com les “grassonetes” que van estar a punt d’aconseguir el miracle olímpic.

tiroconarco

Tiradores d’arc que van quedar en 4ª posició.

Es van referir a l’atleta Allison Stokke en molts titulars com: “Està clar que està en forma”, “El salt de perxa l’espera … i mig món” o “aconsegueixi o no medalla, nosaltres estarem orgullosos d’ella”.

n3wxr4e

Atleta Allison Stokke.

El diari esportiu Marca recollia la sorpresa dels aficionats per la “destresa” de la portera de l’equip femení d’handbol d’Angola, Teresa Almeida, malgrat el seu “sobrepès”. “Va tenir un 34 per cent d’encerts, però el que veritablement va captivar el personal va ser la seva flexibilitat per al cos que té”.

marca

Portera de l’equip femení d’handbol d’Angola, Teresa Almeida.

Més informació sobre el llenguatge sexista dels Jocs Olímpics de Rio: http://smoda.elpais.com/moda/actualidad/los-8-titulares-mas-machistas-de-los-juegos-olimpicos-de-rio/