De planta del mes

El plàtan és un arbre caducifoli de la classe de les magnoliòpsides, de l’ordre de les Proteales i de la família de les platanàcies

Els plàtans a una edat madura desprenen sovint plaques fines de la seva escorça que donen al tronc un aspecte clapejat.

De planta del mes

Les fulles són grans, palmades, amb cinc lòbuls punxeguts (de vegades tres) i amb un pecíol llarg eixamplat a la base en forma de pipa (o de didal).

De planta del mes

Té les flors reunides en aments esfèrics i unisexuals, i el fruit en poliantocarp emplomallat, reunit en glôbuls d’uns 4 cm de diàmetre. Fructifica a la tardor.

De planta del mes

Es considera l’encreuament entre una espècie americana (Platanus occidentalis) i una d’oriental (Platanus orientalis), si bé per la seva major semblança amb aquesta última hi experts que consideren que en pot ser una varietat.

La fusta de plàtan és una fusta tova però molt apreciada. Al nord-est de Catalunya, excepcionalment, és una espècie forestal aprofitada per la fusta.

Ha estat molt emprat com a arbre ornamental, sobretot en l’arbrat d’aliniació (al llarg de carrers i carreteres) i també en parcs i fonts. En alguns llocs es troba subespontani en boscos de ribera.
A la riera del nostre pobleel tenim com a arbre emblemàtic, ja que és, encara, la única riera del Maresme sense asfaltar.