De planta del mes

Nom científic: Acacia dealbata.

Família: Mimosàcies (Lleguminoses).

Origen: Austràlia.

Descripció:       

Arbre perennifoli que fa uns 10-12 m d’altura. La capçada és ampla. L’escorça és llisa i de color gris marronosa. Les fulles són compostes, bipinnades, amb els folíols molt petits (2-5 mm de longitud). Per l’anvers són de color verd blavós i pels revers tenen petits pèls.

Floració:

Floreix a l’hivern, durant els mesos de gener a març. Les flors són molt abundants i es disposen en glomèruls a les puntes de les branquetes. Són rodones i de color groc brillant.

Fruit:          

El fruit és un llegum d’uns 6-8 cm de llarg, de color marró rogenc, lleugerament corbat. Dins hi ha 5-6 llavors.

Reproducció:

Es reprodueix per llavors.

Hàbitat:

Viu en sòls humits, tot i que resisteix bé la sequera. Li agrada molt estar ben assolellada. Al ser una esècie ornamental només es troba en llocs on ha estat plantada.

Altres informacions:

Cal destacar l’esplèndida floració que fa enmig de l’hivern; per aquesta raó ha estat plantada en jardins particulars i en alguns parcs públics, carrers, passeigs, tot i que el seu ús més extès és la jardineria pel color de les seves flores i el nombre d’aquestes, oferint conjunts de gran bellesa. Es cultiva com a fixador de terrenys i per la goma que s’obté del seu tronc d’alt contingut en tanins.

També se n’obtenen productes químics, farratge, usos domèstics, maneig ambiental, fibra, aliments, begudes, i fusta.

A causa del deu potencial colonitzador i constituir una amenaça greu per a les espècies autòctones, els hàbitats o els ecosistemes, ha estat cataloga al Catàleg Español d’Espècies exòtiques Invasores, aprovat per Reial Decret 1628/2011, del 14 de novembre, estant prohibida a Espanya la seva introducció al medi natural, possessió, transport, tràfic i comerç.