28-01-2013 12.05 | Presentació de la primera edició del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica

Aquest premi és pioner a Catalunya i també a tot l’Estat espanyol, on no existeix cap iniciativa similar
Pelegrí: “Crec que és molt important que el treball de la pagesia i dels empresaris del sector agroalimentari es pugui apropar a les noves generacions que s’estan formant, especialment la feina de tots aquells que estan realitzant un esforç afegit pel que fa a la cura del medi ambient, com són els que treballen en el sector ecològic, pel seu innegable missatge pedagògic”
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, ha presentat avui el I Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, adreçat als centres d’educació infantil, primària i secundària i que té com a objectiu premiar el millor hort escolar de Catalunya.

L’acte de presentació ha tingut lloc a l’Escola La Farigola, del barri del Clot, de Barcelona, que compta amb un hort ecològic, que el conseller Pelegrí ha tingut l’oportunitat de visitar i on ha conversat amb un grup d’alumnes de 5è de primària, que li han explicat la feina que hi estan fent.

El conseller ha estat acompanyat per Miquel Molins, director general d’Agricultura i Ramaderia, Meritxell Ruiz, directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Marta Subirà, directora general de Polítiques Ambientals, Angels Parra i Montse Escutia, presidenta i secretària general de l’Associació Vida Sana, Marià Morera, director dels Serveis Territorials d’Agricltura a Barcelona i Daniel Valls, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, així com Montse Martí, director de l’Escola la Farigola.

Aquest premi és pioner a Catalunya i també a tot l’Estat Espanyol, on no existeix cap iniciativa similar, a diferència d’altres països com els Estats Units o Austràlia, on sí que podem trobar exemples de premis destinats a horts escolars.

L’hort escolar té un gran valor com a eina pedagògica i també per fomentar el coneixement i el consum d’aliments ecològics entre els infants i les famílies. El Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica 2012-2014, presentat pel conseller Pelegrí el maig del 2012, ja recull l’hort escolar com un dels eixos a desenvolupar.

En la seva intervenció Pelegrí ha explicat que “cada cop són més els centres educatius que en els darrers anys han desenvolupat actuacions i projectes relacionats amb l’agricultura i l’alimentació ecològica, com per exemple, l’establiment d’horts escolars ecològics, activitats docents destinades a donar a conèixer els aliments ecològics, i fins i tot la implantació d’experiències d’introducció d’aliments ecològics en els menjadors escolars”.

Per aquest motiu, “el Departament ha creat aquest concurs, que vol ser un aparador que permeti donar a conèixer les iniciatives i la bona feina que fan els centres educatius del nostre territori”, i ha destacat “la voluntat de la Generalitat de Catalunya de donar suport a totes aquelles iniciatives orientades a promoure uns hàbits saludables i sostenibles en l’alimentació. No oblidem que els nens i nenes d’avui són els consumidors de demà, els que decidiran quina alimentació volen i quins aliments trien”.

Des d’aquest punt de vista, “crec que és molt important que el treball de la pagesia i dels empresaris del sector agroalimentari, es pugui apropar a les noves generacions que s’estan formant, especialment la feina de tots aquells que estan realitzant un esforç afegit pel que fa a la cura del medi ambient, com són els que treballen en el sector ecològic, pel seu innegable missatge pedagògic”, ha conclòs el titular d’Agricultura.

D’altra banda, aquesta iniciativa fomentarà la interrelació entre els diferents centres mitjançant la creació d’una base de dades per tal que l’exemple d’un centre pugui servir per resoldre els problemes d’altres.

Aquests primers premis estan impulsats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i l’Associació Vida Sana, conjuntament amb el Departament d’Ensenyament i el Departament de Territori i Sostenibilitat, així com l’editorial Graó.

Qui hi pot participar?

Podran optar al premi tots els centres educatius d’educació infantil, primària i secundària de Catalunya que hagin desenvolupat al llarg del curs escolar 2011-2012 un projecte relacionat amb la producció agrària o l’alimentació ecològica.

En què consisteix?

Hi ha una única modalitat de premi on s’inclouen diferents projectes que tinguin en comú l’objectiu de treballar dins l’entorn educatiu alguna temàtica relacionada amb la producció agrària i l’alimentació ecològica.

En són exemples els projectes d’hort escolar de manera global, experiències concretes d’aula per portar a terme activitats a l’hort o al menjador escolar, l’elaboració de materials de suport o iniciatives que portin el treball escolar al voltant de l’hort, l’agricultura o l’alimentació ecològica més enllà de l’escola.

El termini de presentació finalitza el dilluns 8 d’abril i el veredicte dels premis es realitzarà en un acte públic, dins el marc de la fira BioCultura, que tindrà lloc els dies 25, 26, 27 i 28 d’abril.

S’atorgaran tres premis, que consistiran en un guardó d’autor i 700 €, 500€ i 300€ per al primer, segon i tercer projecte guanyador.

Com hi puc participar?

Per participar-hi, només cal omplir el formulari d’inscripció que trobareu al web www.mamaterra.info i enviar la memòria de l’experiència per mail a l’adreça mamaterra.info@gmail.com.

No és necessari presentar cap document ni còpia en paper. Es rebrà un mail de confirmació i, si cal, es requerirà la informació que no hagi estat presentada. Només podran optar al premi aquelles experiències que rebin el mail de confirmació.