Obren a Esplugues de Llobregat horts terapèutics per millorar l’autoestima

* S’han implantat en els serveis sociosanitaris de Sant Joan de Déu.
* Hi participen ancians i malalts mentals.
* Conreen fruites i verdures.

Els horts també serveixen per fer teràpia.  Els serveis de l’hospital de Sant Joan de Déu així ho creuen i treballen en aquest sentit.  Segur que els hi va molt bé.

Millorar l’autoestima i adquirir comportaments respectuosos amb el medi ambient és l’objectiu dels horts terapèutics que han posat en marxa els serveis sociosanitaris del hospital de Sant Joan de Déu a Esplugues de Llobregat (Barcelona). Persones grans o amb dependència –ja sigui problemes de mobilitat o amb trastorns cognitius– en són els principals usuaris.

Els augmenta l’autoestima i les activitats socials, així com la memòria, les relacions interpersonals, l’atenció i la comunicació.

Acompanyats per monitors, els malalts que participen de la iniciativa llauren la terra, planten les llavors, les reguen i les cuiden fins a veure-les germinar. Aquestes accions fan que els participants se sentin “útils, importants i responsables”, segons els encarregats de la iniciativa, que es va posar en marxa ara fa un mes. A més, els augmenta “l’autoestima i les activitats socials, així com la memòria, les relacions interpersonals, l’atenció i la comunicació”.

Els horts terapèutics són de diferents tipus: des dels plantats a terra, en els quals treballen pacients sense cap problemes de mobilitat, fins a diferents taules de cultiu posades a una alçada mitjana, per a aquelles persones que no es poden ajupir o que van en cadira de rodes. S’hi planten des de petites hortalisses a fruites.

Aquesta prova pilot està donant molt bons resultats, sobretot en els malalts mentals.

Durant el temps que porta en funcionament, aquesta prova pilot està donant molt bons resultats, sobretot en els malalts mentals, ja que tenen un tema sobre el qual parlar i poden mantenir converses, a més a més de tenir una responsabilitat.

A banda, pensar que les plantes de l’hort esperen a ser regades i treure les males herbes són incentius diaris perquè els participants es llevin cada dia de més bon humor, ja que veuen com la seva feina va prosperant jornada rere jornada i que va donant els seus fruits. Segons els responsables, tots els assistents estan encantats, sobretot, tots aquells que procedeixen del camp i del món agrícola.

 

De 27 de setembre de 2011

En aquest sentit també trobem a l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha instal·lat horts ecològics a les residències que gestiona, – Llar d’Ancians, La Bonanova, residència Bartomeu Quetglas (Felanitx) i Huialfàs (Sa Pobla),- com a eina terapèutica per als residents d’aquests centres, que hi participen activament.

Aquests horts ecològics estan ubicats a taules de cultiu elevades, idònies per fer créixer plantes hortícoles a espais reduïts, i que faciliten la feina als residents, els quals s’encarreguen personalment de la sembra i la cura de les plantes. A més del seu caràcter terapèutic, l’objectiu de l’IMAS amb aquesta iniciativa és crear una activitat lúdica que apropi els residents al medi ambient i, a més, els doni la possibilitat de mostrar els seus coneixements sobre l’agricultura. En un primer moment, i com a experiència pilot, es va instal·lar un hort ecològic a la Llar d’Ancians i davant l’èxit que va tenir entre els usuaris del centre, es va decidir fer el mateix a la resta de residències.