De experiments mescles

La sal de cuina, coneguda comunament com sal, és un condiment o additiu alimentari format principalment per una sal, el clorur de sodi, la fórmula química del qual és NaCl. Altres denominacions sovint usades són sal comuna, sal marina (quan prové del mar), sal fina o sal de taula (quan és refinada i reduïda a pols), o sal gruixuda o grossa, de gra menys fi, per al seu ús principalment culinari.

És el condiment més antic que ha fet servir la humanitat i té tanta importància per a la vida humana que ha marcat el desenvolupament de la història. L’origen del mot “salari” està íntimament lligat a la sal.
(Viquipèdia)

De experiments mescles

La sal és l’additiu més antic i més usat. És un dels principals pilars de la cuina en gairebé qualsevol cultura. Encara que els aliments que consumim ja tenen de per si suficient sal, solem abusar d’ella ingerint a vegades més de 15 grams diaris. Els règims mèdics solen incloure aliments poc rics en sal i les persones vegetarianes no solen tenir un escàs consum d’ella.

Hi ha la falsa creença que la sal engreixa, això no és correcte en absolut perquè la sal no aporta calories. No obstant és cert que amb un excés de sal augmenta la densitat de la sang i sentim set, per tant hem de beure aigua per a restablir l’equilibri salí del nostre cos. A l’acumular aigua, ens sentim més pesats.

Al mercat hi podem diferenciar dos tipus de sal: la fina i la grossa. La sal fina és la més emprada. Si és sal marina es disol amb rapidesa; si és sal de roca, sala més i és més difícil de dissoldre. La sal grossa són cristalls de sal de grandària important, la utilitzen sobretot els cuiners i va més bé que la sal fina a l’hora de fer coccions a la sal i guarnits.

De experiments mescles

* La sal de roca està present en la terra i es troba en dipòsits subterranis, com vetes impactades.
* La sal marina s’obté de forma natural per l’evaporació provocada pel sol i el vent. A diferència de la sal de roca conté només un 34% de clorur sòdic i és més rica en oligoelements.
* La sal de Maldon és una sal anglesa de gran puresa natural. És entre fina i grossa i té un fort gust salat. En estat natural, són cristalls plans en forma de fines plaques.
* La sal de Guérande és una sal marina de la Bretanya. Color gris, cristalls mitjans, és molt rica en oligoelements. Natural i sense additius és la sal integral per excel·lència.
* Flor de sal és el primer efecte de la concentració de la sal. Antic privilegi dels treballadors de les salines com a complement dels seus salaris. S’empra sempre en cru. Aporta un gust subtil de violeta.
* Sal fumada amb un fort gust i olor de fum. Utilitzada per a la fabricació casolana de carn, verdura i peix fumat. A més de salar, dóna un toc fumat si es fa servir com a espècia.