De hort juliol

El vinagre (prové del llatí vinum acre, més tard va passar al francès antic vinaigre, ’vi agre’). Es tracta d’un líquid miscible, amb sabor agre, que prové de la fermentació acètica del vi (mitjançant els bacteris Mycoderma aceti).
El vinagre conté típicament una concentració que va del 3% al 5% d’àcid acètic. Els vinagres naturals també contenen petites quantitats d’àcid tartàric i àcid cítric.
L’ocupació del vinagre en gastronomia és possible que estigui lligat al començament de l’elaboració de begudes alcohòliques.

Alguns usos del vinagre:

-Gastronòmics: el vinagre en aquest cas s’utilitza normalment amb l’oli per amanir verdures i amanides. El vinagre és una peça clau en els escabetxos, els marinats i els adobats, s’utilitza com a conservant ja que alenteix els efectes de la putrefacció alimentària. Se solen emprar els vinagres aromatitzats amb diferents all o amb herbes com anet, estragó, romaní o farigola.

-Medicinals: el vinagre té algunes propietats medicinals degut a la seva acidesa que actua contra la inflor de la pell provocada per la picada d’alguns insectes. En aquest cas, s’ha d’aplicar vinagrea la zona que de la picada. És també un remei contra la irritació que provoca la medusa. En la nostra pell sana actua com suavitzant, com calmant dels músculs adolorits i serveix per alleujar les irritacions de la pell produïdes per cremades.

Informació treta de la pàgina http://www.directedelcamp.cat/desctags/Vinagre