El Departament de Medi Ambient i Habitatge i la Xarxa de Custòdia del Territori han presentat aquesta setmana els actes de la Setmana de la Biodiversitat, que tindran lloc entre els dies 21 i 30 de maig arreu del territori català. La Setmana s’emmarca dins de l’Any Internacional de la Biodiversitat promogut per les Nacions Unides, i té per objectiu transmetre a la societat la importància de conservar la biodiversitat, i també donar a conèixer iniciatives que estan duent a terme en aquest sentit entitats dedicades a la conservació de la natura, centres de recerca i documentació, ajuntaments, espais naturals protegits, etc.

La Setmana comptarà amb la col·laboració de 113 entitats repartides entre 36 comarques, que organitzaran prop de 300 activitats com ara tallers per difondre la custòdia del territori, exposicions itinerants, ecosafaris, sortides naturalístiques, visites guiades, conferències, jornades tècniques, activitats infantils, concurs fotogràfic, documentals, entre molt d’altres.

D’entre totes les activitats a organitzar al llarg de la Setmana, caldria destacar els actes inaugurals que tindran lloc els dies 21 i 22 de maig a la Pedrera de la Caixa de Catalunya i el Parc de la Ciutadella, respectivament.

La presentació ha estat a càrrec de Núria Buenaventura, directora general del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge; Francesc Giró, president de la Xarxa per a la Custòdia del Territori, i Joandomènec Ros, ecòleg i catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Barcelona.

Situació de la biodiversitat a Catalunya

La biodiversitat és la varietat de vida en totes les seves formes, àmbits i combinacions, inclosa la diversitat d’ecosistemes, la diversitat d’espècies i la diversitat genètica. Altrament dit, la biodiversitat és la varietat de la vida a la Terra.

Els humans compartim la vida amb més de tretze milions d’espècies diferents, incloses les plantes, els animals i els bacteris. Aquest increïble sistema natural és un tresor de valor incalculable on es fomenta el benestar de les persones. La contribució de la biodiversitat a les nostres vides no és només pràctica, física o útil, també és cultural.

Catalunya és un país ric en biodiversitat. La meitat de les espècies conegudes a la península Ibèrica i més d’una tercera part de les espècies europees de la majoria de grups zoològics es troben a Catalunya.

Al nostre territori hi ha 94 hàbitats d’interès comunitari, és a dir, el 47% dels tipificats per la Unió Europea. A més, hi podem trobar 817 espècies autòctones de molses (el 81% de les espanyoles i el 48% de les europees). També acollim el 38% d’ocells i el 47% de mamífers presents a Europa. Tenint en compte aquestes dades, i les amenaces a què està sotmesa –aquí i arreu del planeta-, la conservació de la biodiversitat és a l’ordre del dia de les agendes polítiques d’arreu del món, i exigeix dedicar-hi grans esforços.

+ informació de la Setmana de la Biodiversitat a Catalunya:
http://www.setmanabiodiversitat.cat/ca/
http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/any_internacional_biodiversitat/inici.jsp

Article tret de l’Ecodiari.cat