De hort desembre

Ingredients:enciam, pastanaga, blat de moro, tonyina, olives i pinya.

Procés d’elaboració:primer desfullem l’enciam i el netegem amb aigua i vinagre. De m’entres retallem la pastanaga en un plat apart. Agafem les fulles més grans de l’ensiam i les col·loquem a sobre del plat o del taper on volem col·locar l’amanida, després tallem la resta de l’enciam amb la pastanaga. Remenem la barreja i la col·loquem a sobre del l’enciam. I després posem el blat de moro a sobre. Tallem la pinya i la posem fent formes,ara només falta tirar la tonyina i les olives amanir-ho i esta llest.

Informació: classificació científica

Regne

Plantae

Divisió

Mangoliophyta

Classe

Mangoliopsida

Ordre

Astreoles

Familia

Asteraceac

Genere

Latuca

Espècia

Latuca selvatica

CONREU

Hi ha moltes varietats d’enciam. En general és una planta no gaire resistent al fred, si hi ha glaçades deixa les fulles vermelles. Les varietats s’agrupen segons si formen un cabdell o no, si són llargues Romana o “orelles de burro” o més aplanades. Hi ha varietats aptes per a ser collides a l’estiu (més o menys resistents a espigar-se) i altres com la trocadero de collita hivernal en llocs d’hivern suau. La varietat iceberg és molt típica dels Estats Units (i de les hamburgueses americanes)

La sembra es fa en un viver i es trasplanta un mes després. L’enciam necessita aigua abundant per tal que creixi depressa i sigui tendre (si passa secada pot resultar amarg). Pot anar-li bé una mica d’ombra a l’estiu. Necessita molta mà d’obra per treure males herbes, adobar, lligar les fulles i collir.

DESCRIPCIÓ

Planta anual o bianual, que inicialment dorma una roseta de fulles de fins a 20 cm de llarg i que quan floreix forma una inflorescència amb flors blanques i fruit en forma d’aqueni allargat.

ENCIAM

Enciam, encisam o lletuga (Lactuca sativa) és una planta conreada de la família Asteraceae originària d’Europa i Àsia a partir de varietats silvestres afins comLactuca serriola.

El nom d’enciam sembla derivar del llatí incidere: tallar, ja que l’enciam es talla en trossets menuts en l’amanida. Lletuga deriva del llatí lactuca, lleteta, ja que la saba de la planta sembla llet amb ús com a somnífer.